Dodik se je potožil Putinu: “Veseli smo, da nas razumete”

Svet 22. Feb 202410:25 4 komentarji
dodik in putin
Dodik pri Putinu (Foto: PROFIMEDIA)

Kmalu bosta minili dve leti od začetka ruske invazije na Ukrajino. Čeprav je v tem času večina evropskih političnih voditeljev ostro obsodila ruskega predsednika Vladimirja Putina, to ne velja za Milorada Dodika, predsednika Republike Srbske v BiH. Dodik in Putin sta se v sredo sestala četrtič, odkar se je začela vojna.

Odkar je Rusija začela vojno v Ukrajini – v soboto bomo obeležili drugo obletnico, je večina evropskih držav napad ostro obsodila in prekinila gospodarske ter politične povezave z Rusijo. To pa ne velja za predsednika Republike Srbske, entitete v BiH, Milorada Dodika, ki se je v sredo že četrtič od invazije sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Putin in Dodik sta se srečala v mestu Kazan na jugozahodu Rusije, pogovor pa je po poročanju Politica tekel v prijateljskem tonu. Putin je priznal, da Dodikova Republika Srbska “vzdržuje redne odnose z Rusijo”, in srbsko entiteto označil za “prijateljico Moskve”. Dodik pa se je Putinu zahvalil za povabilo in “čast”, ki mu jo je ruski predsednik s tem izkazal.

“Živimo v težavnem obdobju in veseli smo, da nas razumete,” je tudi dejal Dodik, nato pa poudaril, da je Republika Srbska trenutno pod “izsiljenim skrbništvom Zahoda”. Putinu je zagotovil, da si prizadeva BiH odvrniti, da bi se znova pridružila evropskim sankcijam proti Rusiji. “Čeprav nas Zahod poskuša o tem prepričati,” je dodal po poročanju Politica.

Putinu se je Dodik tudi pohvalil, da srbska entiteta vzdržuje “odlične odnose” s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem in madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom.

Ob koncu srečanja je Putin Dodiku podelil red Aleksandra Nevskega, visoko odlikovanje Sovjetske zveze, ki se podeljuje ruskim državljanom za posebne zasluge. Dodik ga je prejel za krepitev partnerstva med Republiko Srbsko in Rusijo. Podelitev je objavil na družbenem omrežju X.

V torek se je Dodik srečal tudi z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, ki velja za Putinovega zaveznika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje