Dodik spet razburjen, tokrat s prstom kaže na bošnjaškega člana predsedstva

Svet 17. Maj 202215:40
Delite:
Milorad Dodik
Foto: F.Z./N1

Srbski član predsedstva Bosne in Hercegovine Milorad Dodik je obtožil predsedujočega predsedstvu BiH Šefika Džaferovića (ki je sicer bošnjaški član predsedstva), da ruši ustavno ureditev, in napovedal, da si bo zaradi tega prizadeval za njegovo razrešitev. Pri tem je poudaril, da bošnjaški politiki nekritično podpirajo sankcije proti Rusiji, ki jim sam ostro nasprotuje.

Član predsedstva Bosne in Hercegovine Milorad Dodik je na današnji seji zahteval odstop predsedujočega predsedstvu BiH Šefika Džaferovića. Kot je povedal novinarjem, je Džaferovića pozval k odstopu zaradi njegovega neustavnega ravnanja.

Dodika je razburil nastop Džaferovića v Varnostnem svetu Združenih narodov, kjer je med drugim opozoril na nevarnost odcepitvenih politik bosanskih Srbov, piše hrvaška tiskovna agencija Hina

“Ravna enostransko. Zelo jasno je, da mora predsedujoči predsedstvu predstavljati usklajena stališča. On pa govori zasebna stališča,” je povedal Dodik in dodal, da če Džaferović odstopa ne bo ponudil sam, ga bo zahteval on. Po njegovih besedah se v BiH dogaja institucionalni zlom, navaja N1 BiH.

Kako bo to storil, Dodik ni pojasnil. Po pisanju Hine zakonodaja predvideva le, da o začasni ali trajni nezmožnosti opravljana funkcije člana predsedstva odloča ustavno sodišče. Dodik sicer trdi, da je kršenje ustave in poslovnika postala redna praksa “bošnjaško-muslimanske politike” na vseh nivojih oblasti in da je edini cilj bošnjaških politikov “dobrikanje Zahodu”. Obtožil jih je, da nekritično podpirajo sankcije proti Rusiji, in dodal, da osebno odločno nasprotuje kakršnim koli kazenskim ukrepom proti Moskvi zaradi agresije na Ukrajino.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar