Dodik vztraja pri svojem, četudi bi mu grozil zapor, in spet najavlja odcepitev

Svet 02. Jul 202316:31 9 komentarjev
Milorad Dodik
PROFIMEDIA

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik bo vztrajal pri sprejemanju spornih zakonov, s katerimi bi onemogočili delovanje zveznih ustanov BiH. Zakone je visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt v soboto sicer razveljavil, česar pa Dodik, kot je dejal, ne bo upošteval, četudi bi zaradi tega moral v zapor.

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je danes napovedal, da bo vztrajal pri sprejemanju zakonov, s katerimi bi okrepili delovanje te srbske entitete in onemogočili delovanje zveznih ustanov BiH. Dejal je tudi, da ne bo spoštoval odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Christiana Schmidta, četudi mu zaradi tega grozi zapor.

Dodik je bil danes znova kritičen do odločitve visokega mednarodnega predstavnika Schmidta, ki je v soboto razveljavil zakone, ki jih je pred tem sprejel parlament Republike Srbske o nepriznavanju odločitev ustavnega sodišče BiH in odločitev visokega predstavnika. Nemca je obtožil, da pripravlja teren za njegovo aretacijo.

Pri tem je napovedal, da ne bo odnehal od sprejemanja zakonov v Republiki srbski, s katerimi bi praktično onemogočili delovanje ustanov in organov zveznih oblasti BiH v tej entiteti, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kot je dejal, namerava zakone, ki so dobili dvotretjinsko podporo v narodni skupščini, razglasiti za veljavne, nato pa v nadaljevanju sprejeti odločitev o nepriznavanju pristojnosti sodišča in tožilstva BiH ter policijske agencije (Sipa) na ozemlju Republike Srbske. Napovedal je tudi “okrepitev” medentitetske mejne črte, pri čemer jo namerava, kot je dejal, spremeniti v klasično mejo.

Ob povečanih pritiskih Dodik napovedal referendum

Dodik je po poročanju N1 Sarajevo napovedal tudi možnost referenduma: “Če bo prišlo do pritiskov, verjamemo, da bi Republika Srbska do konca leta lahko imela referendum, na katerem bi odločala o svojih nadaljnjih statusih.”

Ob tem je zatrdil, da bo ohranil mir in da Republika Srbska ne želi nobenega konflikta.

Dodik se je sicer danes udeležil proslave ob 81. obletnici bitke na Kozari iz druge svetovne vojne, v kateri so Nemci in ustaši skušali uničiti jedro partizanskega gibanja na območju leta 1942. Vodja bosanskih Srbov je to po poročanju Hine skušal izkoristiti za sporočilo, da se je tam dejansko odvijal boj za svobodo srbskega naroda in da je Republika Srbska država, ki se bo nekoč združila s Srbijo.

Republika Srbska po Dodikovih besedah razmišlja o možnosti tožbe proti Schmidtu v Nemčiji zaradi lažnega predstavljanja. Na novinarski konferenci v Mrakovici v osrčju narodnega parka Kozara je ponovil že znano stališče, da Republika Srbska zavrača Schmidta kot visokega predstavnika mednarodne skupnosti, saj da njegovega mandata ni potrdil Varnostni svet ZN, kot to določa daytonski sporazum. “Republika Srbska ne bo tolerirala protektorata in veleposlanikov ZDA in Velike Britanije ter neizvoljenega državljana Schmidta in političnega Sarajeva,” je, kot piše sarajevski N1, še povedal Dodik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje