V Republiki Srbski ne bodo več priznavali odločitev ustavnega sodišča BiH

Svet 27. Jun 202321:41 3 komentarji
Republika Srbska, Banjaluka, Milorad Dodik
PROFIMEDIA

V Republiki Srbski odslej ne bodo več izvajali odločitev ustavnega sodišča BiH, so sklenili poslanci. Sporni zakon, ki pomeni kršitev daytonskega mirovnega sporazuma, je odgovor srbske entitete na spremembo pravilnika delovanja ustavnega sodišča. To je namreč črtalo člen, ki je pri odločanju o ustavnosti zakonov zahteval prisotnost vsaj enega srbskega sodnika, in se tako skušalo izogniti blokadi.

Parlament Republike Srbske je v skladu s pričakovanji na izrednem zasedanju sprejel zakon, s katerim je prepovedal izvajanje odločitev ustavnega sodišča Bosne in Hercegovine v srbski entiteti. Pobudo za zakon je dal predsednik entitete Milorad Dodik, podprli pa so ga poslanci vladajoče večine.

Opozicijski poslanci so glasovanje bojkotirali, pred tem pa so v razpravi opozorili, da gre za še eno predstavo za javnost, saj zakon ne bo imel pravnega učinka, ker ga bo kot neustavnega razveljavilo ustavno sodišče BiH, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Parlament je sporni zakon sprejel v odgovor na odločitev ustavnega sodišča, ki je minuli teden pravilnik spremenilo tako, da sodelovanje srbskega ustavnega sodnika ne bo več potrebno pri sprejemu odločitev. Za to se je odločilo, potem ko je edini srbski ustavni sodnik pod pritiskom srbske entitete do konca leta napovedal predčasno upokojitev. Z njegovim odhodom bi bilo po starem pravilniku delo ustavnega sodišča onemogočeno.

Zasedanja v Banjaluki se je udeležil tudi Dodik, ki je ostro napadel ustavno sodišče BiH, rekoč da sprejema protiustavne odločitve v škodo Republike Srbske, žalil pa je tudi ustavne sodnike. Napovedal je, da bodo na ozemlju entitete prepovedali tudi delovanje sodišča in tožilstva BiH ter državne agencije za preiskave in zaščito Sipa.

Po ustavi, ki je del daytonskega mirovnega sporazuma, so odločitve ustavnega sodišča BiH končne in zavezujoče, za njihovo neizvajanje pa so zagrožene kazni do pet let zapora. Zato je ravnanje parlamenta v Banjaluki sporno in v nasprotju z daytonskim sporazumom. Republika Srbska sicer namerava s posebnim zakonom pred kazenskim pregonom zaščititi tiste, ki ne bodo izvajali odločitev ustavnega sodišča BiH.

Vladajoča parlamentarna večina je ob tem v danes sprejetih sklepih od parlamenta BiH zahtevala nujen sprejem novega zakona o ustavnem sodišču BiH in odpravo urada visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH. Predstavnikom entitete v organih oblasti na ravni BiH pa je naročila, da do izpolnitve teh zahtev ne sodelujejo pri sprejemanju reformnih zakonov.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje