Dodik znova grozi z odcepitvijo: “Ne vidimo smisla, da ostanemo v BiH”

Svet 12. Apr 202409:32 9 komentarjev
Foto: N1 Beograd

Po srečanju s srbskim političnim vrhom je predsednik bosanske entitete Republike Srbske Milorad Dodik ponovno zagrozil z odcepitvijo od Bosne in Hercegovine. Svoje stališče je pogojeval z odločitvijo Varnostnega sveta Združenih narodov, ki bo čez nekaj dni razpravljal o resoluciji o genocidu v Srebrenici. V imenu Republike Srbske bo v Varnostnem svetu lobirala Srbija, je napovedal srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik bosanske entitete Republike Srbske Milorad Dodik je sinoči napovedal, da bi Republika Srbska lahko zapustila Bosno in Hercegovino, če bi v Varnostnem svetu Združenih narodov potrdili resolucijo o genocidu v Srebrenici.

“Ne vidimo smisla, da ostanemo v BiH kot sestavni del Bosne in Hercegovine. Svoj status bomo iskali in uredili tako, da bomo skušali nadaljevati samostojno,” je dejal Dodik po srečanju političnih predstavnikov Republike Srbske z vodstvom Srbije v Beogradu.

Republika Srbska zanika stališče, da se je leta 1995 v Srebrenici zgodil genocid. Dodik ocenjuje, da je resolucija neposredno “uperjena proti Republiki Srbski in srbskemu narodu kot celoti”.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je vodstvo Republike Srbske pozval, naj “premisli o vsaki potezi, ki jo naredi”, in dodal: “Za vsako ceno moramo ohraniti mir in mednarodni red.” Ob tem je napovedal, da se bo Srbija borila za Republiko Srbsko v Generalni skupščini Združenih narodov. “Borili se bomo do zadnjega trenutka in za vsak glas.” Po njegovih navedbah je že govoril s predsedujočim v Generalni skupščini, 15. aprila pa bo tja poslal posebnega odposlanca.

Zatrdil je, da srbski narod, čeprav bi v skupščini potrdili resolucijo, “ne bo privolil v vaše pritiske, izsiljevanja in nesmiselne obtožbe”.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik
Foto: PROFIMEDIA

Dodik je v zadnjem obdobju že večkrat zagrozil z odcepitvijo entitete Republike Srbske od Bosne in Hercegovine. Med drugim zahteva, naj parlament razveljavi odločitve visokega predstavnika mednarodne skupnosti Christiana Schmidta.

Osnutek resolucije predvideva razglasitev 11. julija kot mednarodnega dneva spomina na genocid v Srebrenici. Poleg tega zahteva obsodbo vsakršnega zanikanja genocida v Srebrenici. Osnutek bodo na zaprtem zasedanju Varnostnega sveta predstavili 17. aprila. O resoluciji se bodo države izrekale predvidoma maja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje