Dodik spet grozi, da bi lahko Republika Srbska razglasila neodvisnost od BiH

Svet 28. Dec 202311:35 > 15:33 9 komentarjev
Milorad Dodik
Milorad Dodik (Foto: PROFIMEDIA)

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je napovedal, da se bo Republika Srbska odcepila od Bosne in Hercegovine v trenutku, ko bo visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt vpeljal zakon, ki ureja status in pravico do razpolaganja z državnim premoženjem. Schmidt tega do zdaj sicer še ni omenjal. Notranji minister Federacije BiH Ramo Isak je Dodika pozval, naj neha zastrupljati družbo in sejati strah, premier Federacije BiH Nermin Nikšić pa, da bi z odcepitvijo največ izgubila Republika Srbska.

Milorad Dodik je v intervjuju za televizijo Republike Srbske napovedal morebitno odcepitev Republike Srbske od BiH, ki bi se po njegovih besedah lahko zgodila že januarja, poročajo tuji mediji. O tem so po njegovih besedah v Republiki Srbski že imeli sestanek.

Odcepitev je zaenkrat pogojena z odločitvijo visokega predstavnika za BiH Christiana Schmidta o tem, ali bi vsilil zakon o državnem premoženju. Schmidt doslej sicer ni omenjal možnosti vsiljevanja teh zakonov. Poudaril je, da je to obveznost in odgovornost BiH. Trenutno naj bi želel uvesti zgolj tehnične spremembe volilne zakonodaje.

Po Dodikovih informacijah bi se to lahko zgodilo že januarja. V tem primeru Republika Srbska ne bo vzpostavila tako imenovane trde meje z BiH in s tem ne bo preprečila prehoda čez svoje ozemlje, bo pa to storila, če bo nujno, je dejal.

“Ne pričakujemo, da bi se kdo v Federaciji BiH opogumil in napadel Republiko Srbsko,” je dejal v intervjuju za televizijo Republike Srbske in dodal, da pričakuje, da se bo Eufor postavil na medentitetno mejo in s tem preprečil stik. Čeprav meni, da bi bili Američani v primeru odcepitve besni in bi lahko zahtevali vojaško intervencijo, pa dodaja, da bi “prijatelji” Republike Srbske to preprečili. Ob tem ni povedal, na katere prijatelje je ciljal. Je pa znano, da ima Dodik prijatelje tako v Srbiji, kot v Rusiji in na Madžarskem, poroča N1 Zagreb.

Na vprašanje, ali bi s tem lahko prišlo do njegove razrešitve, pa je dejal, da ne, saj da ga “ne Američani ne Schmidt” ne morejo zamenjati.

Z januarjem prihodnje leto bo Madžarska od Avstrije prevzela poveljstvo nad vojaškimi silami Evropske unije v BiH (Eufor), katerih naloga je preprečevanje morebitnih oboroženih spopadov, a tudi zagotavljanje svobode gibanja skozi BiH, saj je to obveznost, ki izhaja iz Daytonskega sporazuma, poroča N1 Zagreb.

Premier Federacije BiH: Z odcepitvijo bo največ izgubila Republika Srbska

Premier Federacije BiH Nermin Nikšić je dejal, da bi z morebitno odcepitvijo največ izgubila prav Republika Srbska. “Predvsem se trudim, da ne reagiram na vsakodnevne grožnje in izsiljevanje, ki smo jim priča na naši politični sceni,” je dejal Nikšić in dodal, da gre za izjave, ki želijo izzvati reakcijo, saj da šele “s tem pridobijo pomembnost in pomen”, poroča N1 Sarajevo.

Kljub temu poudarja, da ne gre podcenjevati Dodikovih sposobnosti ustvarjanja težav za BiH. “Potem ko je proti njemu sprožen kazenski postopek pred sodiščem BiH, Dodik očitno rešitev za svoje težave z odkritim kršenjem zakona vidi v nadaljnjem zaostrovanju odnosov,” je dejal.

Dodika je pozval – še posebej pa njegove podpornike – naj premislijo o javno izrečenih grožnjah. “Vsaka taka napetost, vsaka taka izjava povečuje vrste naših državljanov, ki zapuščajo BiH, ker nočejo živeti v državi, kjer se namesto boja za boljši življenjski standard opevajo konflikti,” je še dejal Nikšić. 

“ZDA ne bodo mirno opazovale”

Na Dodikove besede se je že odzval minister Federacije BiH za notranje zadeve Ramo Isak. Dejal je, naj ne čaka na Schmidtovo odločitev.

“Bodi pogumen in poskušaj – ampak ti ne bo uspelo – ali pa nehaj zastrupljati bosansko družbo in sejati strah, sovraštvo, razdor in nestrpnost,” je dejal Isak. Ob tem ga je okrivil storitve “hudih kaznivih dejanj”. Isak je Dodiku ob morebitni odcepitvi zagrozil z zaporom, ob vsem skupaj pa meni, da Dodik groženj ne bo uresničil.

Kasneje pa se je na Dodikove grožnje odzvalo tudi ameriško veleposlaništvo v Sarajevu. Sporočilo je, da ZDA ne bodo mirno opazovale morebitnih poskusov odcepitve Republike Srbske. Ob tem je poudarilo, da entitete ne morejo obstajati izven okvirjev BiH kot države in da ustava BiH ne predvideva pravice do odcepitve za katerokoli teritorialno enoto v državi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

“ZDA so že večkrat dale jasno vedeti, da se bodo odzvale in nasprotovale delovanju v nasprotju z daytonskim sporazumom, kar odcepitev je,” je še sporočilo veleposlaništvo in dodalo, da se Dodik moti, če misli, da bodo ZDA stale križem rok, medtem ko bo on sam potisnil BiH v konflikt.

Spomnimo, Dodiku in direktorju uradnega lista Republike Srbske Milošu Lukiću že sodijo zaradi nepriznavanja odločitev Schmidta, a je bilo sojenje zaradi mnogoterih razlogov že večkrat preloženo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje