Zbiranje pomoči za otroke, ki so ostali brez mame. Oče je zaradi umora v priporu

Črna kronika 12. Apr 202405:20 1 komentar
držanje za roko
Foto: PROFIMEDIA

Umor 33-letnice, za katerega je policija osumila njenega moža in njegovo sodelavko, je še toliko bolj pretresljiv, ker vemo, da je zakonski par imel štiri otroke. Ti so zdaj ostali brez vsega. Mama je umrla, oče je v priporu, čez noč pa so otroci morali zapustiti svoj dom. K pomoči otrokom je med drugim pozval Rdeči križ, ki je zanje odprl poseben dobrodelni račun.

Umor v bližini Kidričevega pri Ptuju je pretresel Slovenijo. Umrla je 33-letnica, policija pa je za zločin osumila partnerja in njegovo sodelavko.

Štirje otroci so tako ostali brez mame, oče je v priporu. “Otroci so bili preseljeni čez noč, ostali so brez vsega. Niso vedeli, kaj vzeti s seboj, hiša pa bo verjetno še nekaj časa zapečatena,” so za N1 povedali na območnem združenju Rdečega križa Ptuj. Potem ko so otroci morali zapustiti domačo hišo, so jih namestili k sorodnici po materini strani.

Pomaga jim tudi lokalna skupnost, saj poteka več dobrodelnih akcij. Med njimi je tudi dobrodelna akcija ptujskega Rdečega križa. Donacije so začeli zbirati v torek, 9. aprila, do četrtka pa so zbrali nekaj več kot 5.000 evrov. Račun bo odprt do konca leta. V kratkem naj bi bilo doniranje mogoče tudi prek SMS-sporočil. Denar bo šel v roke skrbnici otrok. “Na podračun lahko vsak daruje po svojih zmožnostih,” so pozvali na Rdečem križu.

Če tudi vi želite pomagati otrokom, to lahko storite z donacijo na:

TRR-račun: SI56 0420 2000 0348 846 

Namen: POMOČ ŠTIRIM OTROKOM PO NASILNI SMRTI MAME

Sklic: SI00 245115

Nasilje nad ženskami
Fotografija je simbolična (Denis Sadiković/N1)

Oče mamo najprej prijavil za pogrešano

Širša javnost je bila o umorjeni 33-letnici z območja Ptuja obveščena v soboto, ko so z mariborske policijske uprave sporočili, da je sprehajalka na območju Kidričevega dan prej našla truplo. Policisti so ugotovili, da gre za žensko, ki je bila od 23. marca letos prijavljena za pogrešano.

Kot pogrešano jo je takrat prijavil njen 37-letni mož, policistom pa izročil tudi pismo, ki naj bi ga pred izginotjem napisala 33-letnica.

Ob najdbi trupla so policisti posumili, da je bila smrt nasilnega dejanja, in zagnali preiskavo. Še istega večera so za smrt osumili partnerja in njegovo 33-letno sodelavko, oba so priprli. Ob zaslišanjih je policija ugotovila, da sta se osumljena zbližala zaradi nezadovoljstva v partnerskih zvezah. Umor 33-letne partnerke osumljenca in mater štirih otrok naj bi načrtovala skupaj, umorila pa naj bi jo osumljenka – pristopila naj bi do nje in jo večkrat zabodla, nato pa zakopala njeno truplo.

Osumljena pred tem še nista bila obravnavana za kakršnakoli kazniva dejanja. Policija v preteklosti prav tako ni ukrepala zaradi morebitnega nasilja v družini. Za dejanje jima grozi najmanj 15 let zaporne kazni.

Društvo SOS telefon: Spet beremo, da je šlo za zgledno družino, a bojimo se, da težave ponovno povezujemo zgolj z modricami

Policija, pristojni center za socialno delo in Rdeči križ so ob femicidu poudarili, da je šlo za družino, v kateri prej ni bilo zaznanega nasilja ali videti kakršnihkoli drugih težav. “Še enkrat se soočamo z dejstvom, da nasilje v družini ne izbira in da tudi najbolj navidezno ‘zgledne’ družine niso imune pred njegovimi najhujšimi posledicami. Ponovno beremo, da je šlo za zgledno družino, v kateri ni bilo videti težav. A bojimo se, da težave ponovno povezujemo zgolj z modricami, okrvavljenimi in zlomljenimi udi ter umori,” je v imenu društva SOS telefon zapisala sociologinja in strokovnjakinja za področje femicida Jasna Podreka.

Tretjina femicidov se zgodi v intimnopartnerskih odnosih, kjer povzročitelj predhodno ni bil fizično nasilen. “Je pa bil izjemno psihično nasilen, nadzorovalen, poniževalen, morbidno ali objestno ljubosumen in manipulativen. Tega nasilja pa okolica praviloma ni zaznavala kot posebej problematičnega ali resnega,” je dodala v zapisu.

Posebej je poudarila, da kot družba ne želimo oziroma ne znamo prepoznati znakov nasilja, ki se zgodijo za zaprtimi vrati, zlasti tistega, ki se ne kaže v obliki fizičnih poškodb.

Podreka je v imenu društva pozvala k aktivni vzpostavitvi okolja, ki nasilju ne da prostora, žrtve pa aktivno podpira in jih varuje, še preden je prepozno. “Dejstvo je, in to potrjujejo številne tako domače kot tuje raziskave, da so intimnopartnerski umori tista kazniva dejanja, ki bi jih bilo mogoče v veliki meri preprečiti,” je zaključila.

Vsi, ki ste v stiski in potrebujete pomoč, se lahko obrnete na društvo SOS telefon. Dosegljivo je na brezplačni številki 080 11 55.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje