Dodikov kabinet najbogatejši v regiji

Svet 03. Nov 202211:14 0 komentarjev
Milorad Dodik
Foto: F.Z./N1

Poslanci Republike Srbske so na mizo dobili državni proračun za leto 2023, v katerem pa je veliko pozornosti pritegnilo predvsem predlagano povečanje sredstev, namenjenih kabinetu predsednika Republike Srbske Milorada Dodika. Sredstva za Dodikov kabinet naj bi se povečala za več kot petkrat, s sedanjih 10,2 milijona KM (okoli 5,3 milijona evrov) na kar 55,9 milijona KM (okoli 28,8 milijona evrov). Milorad Dodik bo tako predsednik z daleč največjim proračunom v regiji.

Milorad Dodik bo, če bodo poslanci Republike Srbske potrdili predlagani proračun za leto 2023, postal daleč najbogatejši predsednik med državami v regiji. Proračun njegovega kabineta se bo namreč povečal za več kot petkrat in bo po novem znašal kar 55,9 milijona konvertibilnih mark oziroma okoli 28,8 milijona evrov.

To je občutno več v primerjavi s proračunom slovenskega predsednika Boruta Pahorja, ki letno za delovanje svojega kabineta prejme dobre 3 milijone evrov (letos natanko 3.146.591,87 evra). Tudi proračuni drugih predsednikov v regiji so bistveno manjši od pričakovanega Dodikovega. Hrvaški predsednik Zoran Milanović ima na voljo okoli 5,1 milijona evrov. Kar okoli sedemnajstkrat manjši je proračun srbskega predsednika Aleksandra Vučića in znaša okoli 1,7 milijona evrov. Med predsedniki bivše Jugoslavije je v primerjavi z Dodikom podobno kot srbski, reven tudi črnogorski predsednik Milo Đukanović, ki mu je za delovanje kabineta na voljo le okoli 1,3 milijona evrov.

Po poročanju N1 Sarajevo naj bi bila povečana sredstva Dodikovemu kabinetu namenjena predvsem humanitarni dejavnosti. Čeprav to ni njegova pristojnost, naj bi namreč s kar 30 milijoni KM (okoli 15,5 milijona evrov) pomagal pri gradnji in obnovi objektov za otroke in mladino, 20 milijonov KM (10,3 milijona evrov) pa naj bi bilo na voljo za humanitarna vprašanja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!