Dogodek “brez primere”: kaj je znanega o talcih, ki so jih ugrabili Palestinci?

Svet 09. Okt 202310:54 > 15:53 3 komentarji
Hamasov borec med prijetjem udeleženca festivala Nova
Hamasov borec med prijetjem udeleženca festivala Nova (Foto: PROFIMEDIA)

Palestinski borci so minuli konec tedna v sklopu napadov na Izrael ugrabili večje število ljudi. Med njimi tudi izraelske vojake, kar se je zgodilo prvič po 17 letih.

Hamasovi borci so minuli konec tedna ugrabili večje število ljudi, ki naj bi jih odpeljali v Gazo. Koliko ljudi so ugrabili, ni zares znano, je pa v nedeljo izraelska vlada sporočila, da jih je več kot sto. Izraelske obrambne sile medtem vztrajajo pri oceni, da je ugrabljenih več deset.

Dejstvo, da so ugrabljene odpeljali v Gazo, tako CNN, brez dvoma zapleta izraelske protiukrepe zoper oborožene Palestince. Spomnimo: potem ko je izraelski premier Benjamin Netanjahu napovedal “veliko maščevanje”, so vse glasnejša ugibanja o tem, ali oziroma kdaj bo izraelska vojska vstopila na območje Gaze.

Gaza, pogosto imenovana kar zapor na prostem, je z več kot dvema milijonoma prebivalcev eno najbolj gosto naseljenih območij v svetovnem merilu. Da bi lahko izraelski napadi na Gazo škodovali talcem, so opozorili tudi iz oboroženega krila Hamasa.

Jonatan Konrikus, tiskovni predstavnik Izraelskih obrambnih sil, je za CNN ocenil, da je v zgodovini Izraela “brez primere, da je tako veliko izraelskih državljanov v rokah teroristične organizacije” – podobno kot tako velike infiltracije palestinskih borcev v vojaška oporišča, kraje in kibuce ni bilo od spopadov v sklopu arabsko-izraelske vojne leta 1948.

Člani oboroženega krila palestinskega gibanja Hamas so v ponedeljek zvečer zagrozili, da bodo začeli talce pobijati, eksekucije pa javno predvajati, če bo Izrael nadaljeval z nenapovedanimi napadi na civiliste v Gazi. Predstavniki Hamasa so sicer že pred tem sporočili, da se o izmenjavi zapornikov z Izraelom ne nameravajo pogajati, dokler bodo trajali spopadi.

Tiskovna agencija Reuters je dopoldne poročala, da se pogajalci iz Katarja pogovarjajo s Hamasom za izpustitev izraelskih žensk in otrok, ki so jih zajeli Palestinci. Ugrabljenih žensk in otrok naj bi bilo 36. Hamasov šef za mednarodne odnose Basem Naim pa je za BBC povedal, da bodo z ujetimi ravnali na “zelo human, dostojanstven način”.

Izraelska policija je objavila posnetek, na katerem je prikazan spopad med Izraelci in Palestinci ter izpustitev talcev. Tiskovna agencija Reuters posnetka sicer ni mogla neodvisno verificirati.

CNN je ugrabljene razdelil na tri skupine: to so udeleženci glasbenega festivala Nova, ki je potekal blizu Gaze, lokalno judovsko prebivalstvo in vojaki. Odkar je bil izraelski vojak nazadnje zajet kot vojni ujetnik, je sicer minilo 17 let.

“Prinašamo dobre novice našim (palestinskim) zapornikom in našim ljudem, Brigade al Kasam [oboroženo krilo Hamasa, op. a.] imajo več deset zajetih (izraelskih) častnikov in vojakov,” je prek Telegrama sporočil tiskovni predstavnik Abu Obaida. Po njegovih besedah jih skrivajo na “varnih krajih” in v predorih.

Palestinska stran bi, kot je razvidno, izraelske talce rada zamenjala za številne Palestince, ki v izraelskih zaporih pristanejo (tudi) zaradi izjemno stroge zakonodaje, ki velja na okupiranih območjih. Trenutno je, tako Al Džazira, v Izraelu zaprtih 5.200 Palestincev, vključno s 33 ženskami in 170 mladoletniki. Poleg tega so številni tudi v priporu, pri čemer lahko tam preživijo dalj časa, ne da bi bili obtoženi.

Ugrabljeni Ugrabljeni
Ugrabljeni talci. Lokacija ni znana (Foto: REUTERS)
Napad Napad
Foto: REUTERS
Hamas, napad Hamas, napad
Foto: REUTERS
Ugrabljena Noa Argamani Ugrabljena Noa Argamani
Noa Argamani, ki je bila ugrabljena na festivalu Nova (Foto: REUTERS)

Minuli konec tedna so bili še posebej srce parajoči posnetki, fotografije ter izpovedi tistih, ki so preživeli napad na festivalu, in svojcev, ki svoje najbližje še vedno iščejo.

Kar zadeva lokalno judovsko prebivalstvo, ki živi blizu Gaze, pa so borci Hamasa po besedah Izraelskih obrambnih sil talce zajeli v kibucu Beeri in kraju Ofakim. Vrstijo se tudi nekatera druga poročila o zajetjih, vendar jih pristojni niso potrdili. Med zajetimi civilisti so tudi ženske, otroci in starejši.

Med ugrabljenimi oziroma pogrešanimi je sicer kar nekaj tujih državljanov, med ugrabljenimi tujimi državljani je tudi 11 Tajcev, navajajo tuji mediji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje