Hamas grozi z usmrtitvami talcev, če Izrael ne neha z napadi na civiliste v Gazi

Svet 09. Okt 202306:35 > 19:48

Od začetka Hamasovega napada v soboto zjutraj je bilo ubitih že skoraj 1.500 Izraelcev in Palestincev. Izrael nadaljuje zračne napade na Gazo, ki so se v ponedeljek zvečer še okrepili. Oboroženo krilo Hamasa je zato zagrozilo, da bo začelo pobijati talce, če se nenapovedani napadi na civiliste v Gazi ne bodo nehali. Vojska je pred tem sporočila, da je prevzela nadzor nad vsemi kraji na jugu Izraela, kamor so v soboto vdrli palestinski borci. Izraelski obrambni minister je ukazal popolno blokado Gaze, kar pomeni, da bodo prekinili dobavo elektrike, hrane in goriva.

Razmere na območju Izraela in Gaze so še naprej zelo resne. Na obeh straneh je bilo skupno ubitih že skoraj kot 1.500 ljudi: v Izraelu več kot 800, v Gazi pa okoli 690. V Izraelu je bilo ranjenih več kot 2.200 ljudi, v Gazi pa več kot 3.800.

Po poročanju tujih medijev so se izraelski zračni napadi na Gazo v ponedeljek zvečer močno okrepili. Po navedbah izraelske vojske, ki jih povzema Al Džazira, se zračni napadi ne bodo ustavili niti v primeru, da bi prizadeli talce, ki jih je Hamas zajel v minulih vojaških operacijah. Po ocenah izraelske strani je v ujetništvu okoli 100 ljudi.

Člani oboroženega krila palestinskega gibanja so v ponedeljek zvečer zagrozili, da bodo začeli talce pobijati, eksekucije pa javno predvajati, če bo Izrael nadaljeval z nenapovedanimi napadi na civiliste v Gazi. Predstavniki Hamasa so sicer že pred tem sporočili, da se o izmenjavi zapornikov z Izraelom ne nameravajo pogajati, dokler bodo trajali spopadi.

Izraelska vojska prevzela nadzor ob meji in popolnoma blokirala Gazo

Medtem ko Izrael izvaja zračne napade na Gazo – po podatkih Združenih narodov je razseljenih več kot 120.000 od dobrih dveh milijonov prebivalcev tega območja –, rakete iz Gaze pa ciljajo tarče v Izraelu, je izraelska vojska sporočila, da je ponovno prevzela nadzor nad vsemi kraji, ki ležijo ob Gazi. Po besedah tiskovnega predstavnika vojske Daniela Hagarija, ki so jih mediji objavili pozno dopoldne po našem času, so spopadi med Izraelci in Palestinci “izolirani”. Dopustil je možnost, da so oboroženi Palestinci še na območju Izraela, kar pa je zvečer potrdil izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Pred tem je izraelska vojska sporočila, da so zavarovali “večino” lokacij, od koder so oboroženi Palestinci iz Gaze vdrli v Izrael. Medtem so se opozorilne sirene oglasile na več območjih Izraela, tudi v Jeruzalemu in Tel Avivu. Po poročanju izraelske televizije je raketa med drugim zadela odprto območje blizu Tel Aviva. Poleg tega naj bi bili štirje ljudje ranjeni v Aškelonu, ena ženska pa naj bi bila v kritičnem stanju po napadu na Ašdod, poroča BBC.

Izraelski obrambni minister Yoav Gallant je dopoldne povedal, da je zaukazal “popolno obleganje” Gaze. Povsem bodo prekinili dobavo elektrike, hrane in goriva. “Borimo se z barbari in temu primerno bomo odgovorili,” je dejal po navedbah CNN. Po besedah tiskovnega predstavnika ministrstva za energijo pa bo “nemudoma prekinjena tudi dobava vode”.

Napoved obleganja pa skrbi generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa, ki sicer priznava “legitimne varnostne skrbi Izraela”, vendar je izraelske oblasti kljub temu opozoril, da morajo vojaške operacije vojske potekati v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom.

Izraelska vojska je v nedeljo ponoči na območju Gaze po lastnih navedbah zadela več sto tarč, povezanih s Hamasom in Islamskim džihadom. Med stavbami, ki so bile zadete, je bilo tudi več stanovanjskih.

Več kot 74.000 Palestincev je zavetje v Gazi poiskalo v šolah, so še sporočili Združeni narodi, delo v bolnišnicah na tem območju pa je oteženo zaradi prekinitev dobav elektrike.

Do spopada pa je prišlo tudi ob meji z Libanonom, kjer je izraelska vojska ubila več oboroženih osumljencev, ki so želeli prečkati mejo. Odgovornost za poskus vstopa je prevzelo oboroženo krilo palestinske militantne skupine Islamski džihad. Ob tem so izraelske sile potrdile, da iz zraka obstreljujejo območja na libanonski strani meje, v napadih pa so bili danes ubiti trije člani proiranskega gibanja Hezbolah. Kot povračilo je gibanje z vodenimi izstrelki in minometi napadlo dve izraelski vojašnici, poroča AFP.

Netanjahu napoveduje odziv, ki bo “spremenil Bližnji vzhod”

Izraelske sile bodo tudi nocoj in ponoči po pričakovanjih nadaljevale povračilne napade na območje Gaze. Izteka se namreč 24-urni rok, ki ga je izraelska vojska postavila za evakuacijo judovskega prebivalstva iz okolice območja. Pričakuje se torej, da bo Izrael dejansko vstopil v Gazo.

Zelo povedne so tudi besede izraelskega premierja Netanjahuja, ki je v pogovoru z enim od županov z juga države dejal, da bo Hamasova izkušnja “težka in grozna”, odziv Izraela pa bo “spremenil Bližnji vzhod”. V večernem nagovoru je še napovedal, da so “bombardiranja v Gazi šele začetek”.

Izrael, Gaza
Izraelski vojaki v bližini Gaze (Foto: Amir Cohen/REUTERS)

Tiskovni predstavnik Izraelskih obrambnih sil Jonatan Konrikus je v nedeljo pozno zvečer sporočil, da je bil to “daleč najslabši dan v izraelski zgodovini”. Uničenje po Hamasovem napadu je primerjal z napadom na dvojčka 11. septembra 2001 in napadom na Pearl Harbor. Po njegovih besedah je okoli 110.000 rezervistov, ki so jih vpoklicali, na jugu Izraela pripravljenih na nadaljnje boje, navaja BBC.

Po zadnjih ocenah, kot jih navaja Al Džazira, ima Izrael 465.000 rezervistov, ki jih vsako leto lahko vpokličejo na služenje za obdobje, ki ni daljše od 60 dni. Doslej je vojska vpoklicala 300.000 rezervistov, kar naj bi bil največji vpoklic doslej.

Iran, sicer podpornik Hamasa, je zanikal, da bi bil “vpleten” v napad. Kot so po navedbah Reutersa sporočili iz Teherana, Palestincem stojijo ob strani, vendar pa v “palestinski odgovor nismo bili vpleteni, to je storila Palestina sama”.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je sicer v nedeljo za ameriško televizijsko mrežo CNN povedal, da ameriška administracija še nima dokazov, da bi Iran vodil ta napad ali stal za njim.

Gaza
Gaza (Foto: Mohammed Salem/REUTERS)

Na prizorišču festivala elektronske glasbe na jugu Izraela, kamor so v soboto zjutraj ob začetku napada na Izrael vdrli pripadniki Hamasa ter začeli streljati, so našli najmanj 260 trupel, sklicujoč se na navedbe izraelskih reševalcev poročajo tuji mediji. Med tujci, ki so bili ubiti v napadih, je bilo tudi 12 državljanov Tajske. Še 11 jih je bilo ugrabljenih, osem pa ranjenih, je sporočilo tajsko zunanje ministrstvo. V Izraelu sicer živi okoli 30.000 Tajcev, od tega 5.000 v Gazi.

Ameriška vlada je potrdila, da je bilo ubitih devet njenih državljanov, Velika Britanija pa sumi, da je bilo ubitih oziroma ugrabljenih več kot deset Britancev. Televizija France TV Info je poročala, da je pogrešanih osem francoskih državljanov.

Veleposlaniki držav članic Varnostnega sveta ZN so na posvetovanjih za zaprtimi vrati v nedeljo obsojali napade pripadnikov Hamasa na Izrael, vendar pa Varnostni svet ZN še ni sprejel nobenega uradnega sklepa, niti ni jasno, kdaj bo to storil.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je za torek sklical izredno zasedanje zunanjih ministrov držav članic, ki bodo obravnavali trenutno dogajanje v Izraelu in na območju Gaze.

Ogenj in dim po izraelskem obstreljevanju Gaze Ogenj in dim po izraelskem obstreljevanju Gaze
Uničenje po izraelskem obstreljevanju Gaze (Foto: REUTERS/Mohammed Salem)
Izstreljenje rakete iz Gaze Izstreljenje rakete iz Gaze
Rakete, izstreljene iz Gaze (Foto: REUTERS/Mohammed Salem)
Aškelon Aškelon
Aškelon, Izrael (Foto: Amir Cohen/REUTERS)
Izrael, Gaza Izrael, Gaza
Izraelski vojaki v bližini Gaze (Foto: Amir Cohen/REUTERS)
Izrael Izrael
Izraelski vojaki na jugu Izraela (Foto: Amir Cohen/REUTERS)
Izrael, Gaza Izrael, Gaza
Izraelski vojaki v bližini Gaze (Foto: Amir Cohen/REUTERS)
Gaza Gaza
Gaza (Foto: Mohammed Salem/REUTERS)
Gaza Gaza
Uničenje po napadu v Gazi (Foto: Yousef D. Hammash/via REUTERS)
Izrael Izrael
Izraelski tank na severu Izraela blizu meje z Libanonom (Foto: Ammar Awad/REUTERS)
Izraelski vojaki si ogledujejo škodo v izralskem naselju Beitar Ilit Izraelski vojaki si ogledujejo škodo v izralskem naselju Beitar Ilit
Izraelski vojaki si ogledujejo škodo v izraelskem naselju Beitar Ilit (Foto: REUTERS/Ronen Zvulun)
Prestrežena palestinska raketa Prestrežena palestinska raketa
Prestrežena palestinska raketa (Foto: REUTERS/Amir Cohen)