Dogodek, kot ga še ni bilo: pred 70 leti v Londonu umrlo več tisoč ljudi (FOTO)

Svet 05. Dec 202211:05 0 komentarjev
London
PROFIMEDIA

Mineva sedemdeset let, ko je ulice britanske prestolnice prekrila kombinacija megle in gostega, rumeno-črnega smoga. Onesnaženje zraka, ki velja za najhujše v Londonu do leta 1952, je vztrajalo nekaj dni, zahtevalo pa je več tisoč življenj.

Decembra leta 1952, pred sedemdesetimi leti, je onesnažen zrak ohromil britansko prestolnico in zahteval več tisoč življenj. Zaradi zelo nizkih temperatur so v Londonu kurili več premoga kot običajno, gost smog pa je – v odsotnosti vetra – vztrajal od petka, 5. decembra, do torka, 9. decembra.

London
PROFIMEDIA

Smog je povzročil ogromne težave. Vidljivost je bila izjemno slaba, vdiral pa je celo v zaprte prostore. Uradne statistike, ki jih je po dogodku predstavljala vlada takratnega premierja Winstona Churchilla, so kazale, da je neposredno zaradi smoga umrlo 4.000 ljudi, novejše ocene pa medtem kažejo, da je bilo smrti veliko več. In sicer med 10.000 in 12.000.

Churchill, ki je britansko vlado drugič vodil med letoma 1951 in 1955, je bil v času velikega londonskega smoga v britanski prestolnici. Ravno v tistih dneh se je soočal z nezaupnico svoji vladi.

Poglejte si več prizorov Londona v primežu smoga.

Trg Trafalgar, London, 5. decembra 1952: 

London
PROFIMEDIA

Avtobus, ki se vozi skozi gosti smog. London, 6. decembra 1952: 

London
PROFIMEDIA

Victoria, London, 6. decembra 1952: 

London
PROFIMEDIA

Tekma v londonski četrti Finchley, 6. decembra 1952: 

London
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!