Dogovor je sklenjen: Zeleni in liberalci v koalicijo s SPD

Svet 24. Nov. 202109:45
Delite:
Olaf Scholz
Foto: Annegret Hilse/REUTERS

Nemčija bo predvidoma kmalu dobila novo vlado. Socialdemokratska stranka (SPD) s kanclerskim kandidatom Olafom Scholzem, ki je na septembrskih parlamentarnih volitvah dobila največ glasov, je sklenila dogovor o oblikovanju koalicije z Zelenimi in liberalno stranko FDP.

Nemški socialdemokrati (SPD), Zeleni in liberalci (FDP) so danes sklenili dogovor o oblikovanju prihodnje nemške koalicije. Predstavili ga bodo na novinarski konferenci, predvideni za 15. uro.

Stranke so že pred dnevi napovedale, da želijo ta teden doreči koalicijsko pogodbo, ki bo začrtala pot Nemčije za prihodnja štiri leta.

Že ob začetku koalicijskih pogajanj pred enim mesecem so SPD, Zeleni in FDP napovedali, da si želijo, da bi kanclerskega kandidata iz vrst SPD Olafa Scholza na čelo vlade potrdili v tednu, ki se začne 6. decembra. Pred tem želijo Zeleni o podpori glede koalicijske pogodbe vprašati še člane, SPD in FDP pa načrtujeta kongresa strank.

Ugibanja o ministrih

Prejšnji konec tedna je zakrožilo tudi nekaj seznamov bodočih ministrov, a teh niso potrdili. V koalicijski pogodbi se običajno zapiše, kateri stranki pripada katero ministrstvo, ne pa tudi imen bodočih ministrov.

Med drugim je Frankfurter Rundschau poročal, da bi lahko SPD in Zeleni vodili po pet ministrstev, FDP pa štiri. Tako bi predsednik FDP Christian Lindner predvidoma prevzel ministrstvo za finance. V zameno za tako močno ministrstvo pa bi sopredsednik Zelenih Robert Habeck prevzel “megaministrstvo” za gospodarstvo in podnebje, njegova kolegica na vrhu Zelenih Annalena Baerbock bi lahko postala zunanja ministrica.

Socialdemokrat Scholz bo na kanclerskem položaju nasledil Angelo Merkel, ki se po 16 letih poslavlja s položaja.

Komentari

Vaš komentar