Dojenček z naslovnice albuma Nevermind ponovno vložil tožbo proti Nirvani

Magazin 16. Jan 202218:56 0 komentarjev
Nirvana, album Nevermind
Profimedia

Spencer Elden, dojenček z naslovnice enega izmed najbolj znanih albumov na svetu, tudi po zavrnjeni tožbi zoper skupino Nirvana vztraja. Njegova odvetniška ekipa je vložila popravljeno pritožbo, Elden pa od vseh 17 oseb, imenovanih v tožbi, zahteva 150.000 dolarjev (okoli 131.000 evrov) – tudi od pokojnega Kurta Cobaina oziroma njegove vdove Courtney Love.

Spencer Elden je na zvezno sodišče v Kaliforniji avgusta lani vložil tožbo zoper skupino Nirvana zaradi naslovnice albuma Nevermind, ki je izšel leta 1991. Slika prikazuje Eldna kot dojenčka, ki pod vodo plava, njegove oči pa so uprte v bankovec za en dolar. Naslovnica je postala ena najprepoznavnejših podob v svetu rock glasbe.

Po tem, ko je kalifornijski sodnik 4. januarja ovrgel tožbo, so Eldnovi odvetniški ekipi odobrili “še zadnjo priložnost”, da vložijo popravljeno verzijo. Ponovno odprta in spremenjena tožba, ki so jo vložili v sredo, vključuje nove slike in materiale, ki po navedbah odvetnikov tožnika razkrivajo “namere ustvarjalcev albuma Nevermind, da v komercialne namene izkoristijo spolno eksplicitne fotografije, ki na poželjiv način prikazujejo Spencerjeve genitalije”.

Kot poroča USA TODAY, so Eldnovi odvetniki v izjavi dejali, da je to verjetno edini primer uporabe otrokove golote za prodajo albuma. “Podoba je primer človeške pornografije in s tem so našo stranko oropali dostojanstva in zasebnosti,” so dodali. Kot še izhaja iz tožbe, naj bi Eldna s tem, ko gol lovi bankovec za en dolar, prikazali kot spolnega delavca.

V tožbi so med drugim vnovič imenovani Dave Grohl, Chad Channing, Krist Novoselic in pokojni Kurt Cobain. Elden prosi za sojenje s poroto in odškodnino v višini 150.000 dolarjev (okoli 131.000 evrov) od vseh 17 oseb, ki so imenovane v tožbi, vključno od Cobainove vdove Courtney Love, fotografa in oblikovalca albuma ter glasbenih založb Universal Music Group, Geffen, Warner in MCA Music.

V preteklosti do albuma naklonjen

Ob 15. in 25. obletnici izida albuma je Spencer Elden poustvaril naslovnico albuma, a na njej ni bil gol.

Fotograf Kirk Weddle, ki je posnel legendarno fotografijo z naslovnice albuma, je bil prijatelj s starši takrat 4-mesečnega dojenčka. “Moj oče mu je na prošnjo odgovoril ’Ni problema. Šli bomo do bazena in ga vrgli noter in to bo to’. In takrat res ni bilo nič takega, nihče ni vedel, kaj bo ta album postal,” se je leta 2015 za USA TODAY spominjal Elden. Takrat je svojo izkušnjo označil za pozitivno in zabavno.

Njegovim staršem so za fotografijo plačali 200 dolarjev, kar je danes okoli 174 evrov.

Plošča Nevermind je ena najbolj prodajanih plošč vseh časov, saj je bilo po vsem svetu prodanih najmanj 30 milijonov izvodov.

Album Nevermind
Najbolje prodajan album še leta 2014 (Vir: Profimedia).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!