V Dolini pri Trstu zaradi pritožbe vaščanov zasegli cerkvene zvonove

Slovenija 15. Jan 202215:53 2 komentarja
Župnijski zvonovi cerkve sv. Urha
Pražupnija Svetega Urha

V Dolini pri Trstu so ta teden italijanski organi pregona zasegli župnijske zvonove, tako da ti ne zvonijo več. Župnijski upravitelj Klemen Zalar je sporočil, da so zvonove zasegli po pritožbi šestih vaščanov. Tržaški škof Giampaolo Crepaldi je bil kritičen do zasega zvonov, a je pozval k sožitju.

V Dolini pri Trstu so v torek utihnili župnijski zvonovi vaške cerkve sv. Urha. Pet predstavnikov organov pregona jih je namreč na podlagi odredbe tržaškega sodišča preventivno zaseglo, so sporočili iz župnije.

Glede na navedbe v sodni dokumentaciji so zvonove zasegli zaradi pritožbe šestih vaščanov ter peticije proti dolinskim zvonovom, češ da motijo počitek in delo. Veliko vaščanov, ki so podpisali peticijo, je pozneje svoj podpis obžalovalo in se je v župnijskem uradu zanimalo, kako podpis preklicati.

Dolinski župnik dogodek obžaluje. Ocenil je, da gre za velik udarec za celotno vas, kakršnega ni doživela niti med obdobjem fašističnega režima. “Skoraj tisočletna tradicija zvonjenja ni prenehala niti med obema svetovnima vojnama. Morali smo dočakati leto 2022. Takšna usoda bo sedaj mogoče doletela tudi druge naše zvonike,” so Zalarjeve besede še povzeli v župniji.

Tržaški škof Giampaolo Crepaldi je v odzivu posvaril, “da se v vasi širi sovražno in nestrpno vzdušje tako do članov kot dobrin katoliške skupnosti, ki se ne počuti dovolj zaščiteno”. Pristojne je pozval, naj zasledujejo resnico in pravico v smeri novega začetka v znamenju prijateljstva, je na spletu poročal Primorski dnevnik.

Zaseg župnijskih zvonov Zaseg župnijskih zvonov
Pražupnija Svetega Urha
Pražupnija Svetega Urha