Kijev objavil posnetek, ki naj bi kazal na rusko krivdo za uničenje mostu

Svet 09. Jun 202314:47 16 komentarjev
Porušen jez v Nova Kakhovki
REUTERS

Ukrajina je objavila posnetek, na katerem naj bi domnevno dva ruska vojaka priznala, da je za razstrelitev jezu Kahovka odgovorna Rusija.

Ukrajinska varnostna služba (SBU) je danes objavila zvočni posnetek, na katerem naj bi dva ruska vojaka priznala, da je za razstrelitev jezu v Novi Kahovki odgovorna Rusija. Da je bil jez uničen v eksploziji, sta potrdila tudi seizmografski inštitut Norsar in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki meni, da za njo verjetno stoji Moskva.

SBU je na Telegramu objavil minuto in pol dolg zvočni posnetek telefonskega pogovora med dvema domnevnima ruskima vojakoma. Ta naj bi priznala, da je za razstrelitev jezu odgovorna Rusija, eksplozija pa naj bi bila večja od pričakovane, poroča britanski BBC.

Jez naj bi bombardirali

Norveški seizmografski inštitut Norsar je medtem na podlagi seizmičnih signalov, zabeleženih v Bukovini v Romuniji, približno 620 kilometrov od jezu, sklenil, da čas in lokacija signalov sovpadata z razstrelitvijo jezu. Eksplozija naj bi torej odjeknila v torek ob 2.54 po lokalnem času.

“Jez ni bil bombardiran. Uničili so ga eksplozivi, nameščeni na območjih turbin pod ruskim nadzorom,” pa je za špansko televizijo izjavil Borrell in poudaril, da je za uničenje najverjetneje odgovorna Rusija.

Islandija bo s 1. avgustom prekinila delo na svojem veleposlaništvu v Rusiji in s tem postala prva država, ki se je odločila za tovrstno potezo. Ob tem je Moskvo pozvala, naj omeji svoje delovanje v Reykjaviku, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “To ni lahka odločitev, saj ima Islandija z ruskim narodom bogate odnose vse od naše neodvisnosti. Vendar trenutne razmere preprosto ne dopuščajo, da bi majhna islandska zunanja služba vodila veleposlaništvo v Rusiji,” je dejala islandska zunanja ministrica Thordis Gylfadottir.

“Nisem bil tam, da bi ugotovil, kdo je odgovoren. Toda vse kaže, da če se je to zgodilo na območju pod ruskim nadzorom, je težko verjeti, da bi to lahko storil kdo drug. V vsakem primeru so posledice za Ukrajino grozljive, tako s humanitarnega kot z okoljskega vidika,” je dodal.

Umrlo najmanj pet ljudi

Po navedbah ukrajinskega notranjega ministra Igorja Klimenka je zaradi poplav po poškodbi jezu umrlo najmanj pet ljudi, še 13 jih pogrešajo. Ruski guverner okupirane regije Herson Vladimir Saldo pa je sporočil, da se je na strani reke Dneper pod nadzorom ruskih sil število smrtnih žrtev povzpelo na osem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je opozoril, da je voda poplavila 22.273 domov v 17 naseljih in bi lahko naraščala še do deset dni. Od začetka poplav je bilo evakuiranih več kot 5.800 ljudi, je dodal.

Krivdo za uničenje jezu Rusija in Ukrajina zvračata druga na drugo. Kijev trdi, da gre za teroristično dejanje Moskve in vojni zločin, medtem ko ruska stran govori o ukrajinski sabotaži.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da se reševalne akcije v prizadetih krajih nadaljujejo. Hkrati pa je opozoril, da je več kot 40 naseljih življenje praktično prekinjeno, medtem ko ima več sto tisoč ljudi omejen dostop do pitne vode.

Ukrajina naj bi sicer že izvaja aktivnosti v sklopu dolgo pričakovane velike protiofenzive, s katero želi ponovno osvojiti ozemlja, ki jih zdaj nadzoruje Rusija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje