Dopisnica CNN v Kijevu: Vse strani se pripravljajo na morebitni vojaški konflikt

Svet 25. Jan 202212:35 > 12:43 2 komentarja

"Ljudje še vedno upajo, da bo diplomacija uspešna, a se obenem pripravljajo na najslabše," iz Kijeva poroča dopisnica CNN Clarissa Ward.

V dneh, ko se mednarodna skupnost ukvarja s tem, ali bo med Rusijo in Ukrajino oziroma Zahodom izbruhnil nov konflikt, pogosto ostre izjave Washingtona in Moskve dobijo veliko pozornosti. Ukrajina pa medtem “ne želi na noben način prispevati k paniki”, iz Kijeva poroča novinarka CNN Clarissa Ward. Oblasti v Kijevu se namreč bojijo, da bi se med lokalnimi prebivalci napetost še dodatno razširila.

Zaradi možnosti novega konflikta so ZDA družinskim članom osebja, zaposlenega na veleposlaništvu v Kijevu, naročile, naj zapustijo državo. Evakuacija “ustvarja sliko, da se ruska agresija res pričakuje,” poroča dopisnica CNN in poudari, da medtem ko vsi čakajo na izide diplomatskega procesa, za katerega upajo, da bo uspešen, ni dvoma, da zelo realne priprave na morebitni vojaški konflikt potekajo na vseh straneh.

ZDA so sporočile, da je v pripravljenosti na odhod v Evropo, če bi bilo to potrebno, 8.500 ameriških vojakov, Danska, Francija, Španija in Nizozemska pa pošiljajo okrepitve na vzhod Evrope, kjer so že nastanjene Natove sile. Priprave Zahoda na morebitni oboroženi konflikt in njegovo retoriko so v Kremlju označili za “informacijsko histerijo”.

Kot poroča Ward, Kremelj prav tako obtožuje Ukrajino, da kopiči sile ob meji z območjem Donbasa na vzhodu Ukrajine, kjer so stacionarni proruski separatisti. “Ni presenetljivo, da Ukrajinci tam kopičijo sile, saj bi ravno tam lahko prišlo do morebitnega vdora,” pojasni dopisnica in doda, “ljudje še vedno upajo, da bo diplomacija uspešna, a se obenem pripravljajo na najslabše.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje