Dosežen napredek na nekaterih ključnih področjih mednarodnih podnebnih pogajanj

Svet 16. Jun 202319:48 0 komentarjev
Podnebno zasedanje v Bonnu.
PROFIMEDIA

Na zasedanju dveh pomožnih delovnih teles okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja so pogodbenice dosegle napredek na nekaterih ključnih področjih mednarodnih podnebnih pogajanj.

Na zasedanju dveh pomožnih delovnih teles okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja v Bonnu so pogodbenice po navedbah okoljskega ministrstva dosegle napredek na nekaterih ključnih področjih mednarodnih podnebnih pogajanj. Dosegle so dogovor glede strukturnih elementov odločitve glede globalnega cilja za prilagajanje, ki bo sprejeta na COP28.

Zasedanje pomožnega delovnega telesa za izvajanje in delovnega telesa za znanstveno in tehnološko svetovanje, ki se je zaključilo v četrtek, je služilo kot priprava na 28. konferenco pogodbenic okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja (COP28), ki bo potekala decembra letos v Združenih arabskih emiratih.

Napredek na nekaterih ključnih področjih

Na zasedanju so pogodbenice dosegle napredek na nekaterih ključnih področjih mednarodnih podnebnih pogajanj, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo. V okviru globalnega pregleda stanja izvajanja pariškega sporazuma je potekal tretji in zadnji tehnični dialog, s čimer proces prehaja v politično fazo, ki se bo zaključila na COP28.

Pogodbenice so dosegle dogovor glede strukturnih elementov odločitve glede globalnega cilja za prilagajanje, ki bo sprejeta na COP28, kar je postavilo okvir za učinkovito določanje tega cilja, so pojasnili.

Glede vzpostavitve novih virov financiranja in novega sklada za izgube in škode so se po oceni ministrstva odvili konstruktivni in vsebinski pogovori, ki so omogočili zbližanje stališč pogodbenic in s tem utrli pot k doseganju dogovora na COP28.

Na šestem in zadnjem tehničnem dialogu o novem kolektivnem kvantificiranem finančnem cilju pa so pogodbenice predstavile pričakovanja in izmenjale poglede glede elementov ter operacionalizacije novega finančnega cilja po letu 2025.

Glede delovnega programa za pravičen prehod so se pogodbenice po pojasnilih ministrstva dogovorile, da bodo delo nadaljevale na delavnici v organizaciji sekretariata, ki bo potekala pred COP28. EU pri tem ni bila uspešna pri uvrstitvi točke glede delovnega programa za blaženje na dnevni red zasedanj, kar je, kot so zapisali na ministrstvu, do določene mere ustavilo napredek na okrepitvi izvajanja mednarodnih zavez za blaženje podnebnih sprememb.

Potreba po večji ambicioznosti

EU je v zaključni intervenciji na plenarnem zasedanju poudarila potrebo po večji ambicioznosti na področju blaženja podnebnih sprememb, pozdravila prepoznanje dela medvladnega panela za podnebne spremembe (IPCC), poudarila pomen podnebnih financ, tudi zasebnih, za implementacijo pariškega sporazuma, so nanizali na ministrstvu.

Prav tako je pozvala prihajajoče predsedstvo COP28 k spoštovanju človekovih pravic in zagotavljanju varne in pomembne vključenosti nevladnih deležnikov v procese.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!