Draghi v Alžiriji sklenil dogovor o dobavi zemeljskega plina

Svet 18. Jul 202217:18 > 17:19 0 komentarjev
Mario Draghi
PROFIMEDIA

Italijanski premier Mario Draghi se danes mudi na obisku v Alžiriji, kjer se je z alžirskim predsednikom Abdelmadjidom Tebbounejem med drugim dogovoril o dobavi dodatnih količin zemeljskega plina njegovi državi. Draghija medtem doma v sredo čaka nadaljevanje procesa reševanja politične krize.

Italija se je po ruski invaziji na Ukrajino odločila, da bo postala neodvisna od plina iz Rusije, ki je Italiji prej dobavljala približno 29 milijard kubičnih metrov plina na leto. V ta namen si je danes zagotovila dodatne dobave plina iz Alžirije. “V zadnjih mesecih je Alžirija postala glavni dobavitelj plina za našo državo,” je po srečanju predstavnikov oblasti obeh držav v Alžiru dejal italijanski premier Mario Draghi.

Alžirija je zdaj Italiji obljubila dodatne štiri milijarde kubičnih metrov letno, ob že dogovorjeni količini 21 milijard kubičnih metrov. Italija je v zadnjem času med drugim sklenila pogodbe o dobavi plina tudi s Katarjem in Azerbajdžanom. Plin pa ni bil edino vprašanje na dnevnem redu. Alžirski predsednik Tebboune je izrazil zadovoljstvo tudi nad 15 drugimi sporazumi o sodelovanju z Italijo na različnih področjih, kot so obnovljivi viri energije, gradbeništvo in boj proti korupciji, ki sta jih danes podpisala z Draghijem.

Draghija sicer doma čaka nadaljevanje procesa reševanja politične krize, v kateri se je Italija znašla po nedavnem sporu znotraj vladajoče koalicije. Italijanski premier je v četrtek predsedniku Sergiu Matarelli ponudil svoj odstop, vendar je bil zaprošen, da si vzame čas in preveri, ali je mogoče sedanjo vlado obdržati do rednih volitev v začetku prihodnjega leta.

Medtem je več kot tisoč italijanskih županov v nedeljo podpisalo peticijo, v kateri Draghija pozivajo, naj znova premisli o svojem odstopu in državo popelje skozi razburkane vode, ki jih povzročajo visoka inflacija, reforme in vojna v Ukrajini. Draghi bo v sredo predvidoma nagovoril poslance v italijanskem parlamentu, kjer bo bodisi predstavil načrt za ohranitev vlade ali pa še enkrat ponovil, da je njegova edina možnost odstop s položaja na čelu tretjega največjega gospodarstva v evrskem območju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!