Drama na znani plaži: morski pes priplaval do kopalcev (VIDEO)

Svet 06. Jul 202212:53 > 14:28 0 komentarjev
Morski pes
PROFIMEDIA

Po družbenih omrežjih je zakrožil posnetek iz počitniškega letovišča Marmaris v Turčiji, v katerem radi dopustujejo tudi Slovenci. Kot je razvidno s posnetka, je do kopalcev blizu plaže priplaval morski pes, ki so ga turisti nato pregnali.

Le nekaj dni po tem, ko sta v napadu morskega psa ob obali letovišča Sal Hašiš pri Hurgadi umrli avstrijska in romunska državljanka, je po družbenih omrežjih zakrožil posnetek iz znanega letovišča Marmaris na jugozahodu Turčije. Videti je, kako je morski pes priplaval do kopalcev, sledil je preplah med ljudmi, nato pa so ga dopustniki odgnali s palico in krpo.

V Egiptu so po tragičnih napadih za tri dni zaprli obalo in prepovedali vse pomorske dejavnosti, vključno s potapljanjem, deskanjem in kajtanjem, je poročala tiskovna agencija Associated Press. Prepovedali so tudi ribolov. Na tem predelu je veliko priljubljenih letovišč, napad pa se je zgodil nedaleč od njih. Letovišča ob Rdečem morju, vključno s Hurgado in Šarm el Šejkom, so med najbolj priljubljenimi destinacijami v državi. Koralni grebeni z bogatim in barvitim morskim življenjem privabljajo tudi številne evropske turiste.

Kopalka v Egiptu plavala na prepovedanem območju

Potapljač Radenko Čalić, ki je bil v Egiptu med napadom, je za Telegraf.rs dejal, da se je napad zgodil po 19. uri, ko je kopanje na tem območju večinoma prepovedano. Po njegovem mnenju je verjetno napadel zaradi hrane, ki jo turisti vse pogosteje vržejo v morje, ali pa drobovje ujetih rib, ki ga v morje odvržejo ribiči.

Tuji mediji poročajo, da bi vzrok napadov lahko tičal v potopljeni ladji z ovcami v sudanskem pristanišču Suakin, živalska trupla pa bi lahko privabila morske pse, navaja turistični portal Dip. Plovilo, na katero so strpali približno 15 tisoč ovac, je bilo izjemno preobremenjeno, število živali na njej je za več tisoč presegalo število, ki bi ustrezalo kapaciteti ladje. Prav tako bi se po pisanju portala napad lahko zgodil zaradi turistov, ki hranijo manjše ribe. Dopustniki namreč v vodo mečejo ostanke hrane, kar pa je ne le nevarno, saj lahko privabi plenilce, ampak tudi prepovedano, saj krši pravila ekosistema Rdečega morja. So pa to le špekulacije, razlog je lahko tudi kaj drugega. A za zdaj ni jasno, kako je morskemu psu uspelo priti do obale.

Napadi morskih psov ob obalah Rdečega morja so bili v zadnjih letih razmeroma redki. Leta 2020 je ukrajinski deček izgubil roko, egiptovski turistični vodnik pa nogo. Leta 2010 je zaradi več napadov morskih psov umrl evropski turist, poškodovanih je bilo več oseb, še pišejo tuji mediji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!