Vnuk našel vazo v babični hiši in jo na dražbi prodal za 9 milijonov evrov

Svet 06. Okt 202213:15 1 komentar
Osenat / CNN

V francoski avkcijski hiši Osenat so pred dnevi prodali staro kitajsko vazo. Neznani kitajski kupec je po pravi dražbeni vojni zbiralcev zanjo plačal več kot devet milijonov evrov. Izklicna cena je bila od 1.500 do 2.000 evrov. Prodajalec je vazo našel v hiši pokojne babice.

Svetovni mediji poročajo o modro-beli vazi v t. i. stilu tianqiu (v prevodu “nebeška sfera”), ki so jo v soboto prodali v avkcijski hiši Osenat v francoskem kraju Fontainbleu v bližini Pariza. Izklicna cena vaze je bila prvotno 1.500 do 2.000 evrov, na koncu pa so jo prodali za 9,121 milijona evrov.

“To je res neverjetno,” je za CNN dejal predsednik avkcijske hiše Jean-Pierre Osenat in dodal, da so pred tem najvišjo prodajno ceno dosegli leta 2007, ko so Napoleonov meč iz bitke pri Marengu prodali za 6,4 milijona dolarjev (6,46 milijona evrov). Kot je še povedal Osenat, je prodajalec vazo našel v hiši pokojne babice – zbiralke umetnin, ki je živela v Bretanji na severozahodu Francije, v njeni lasti pa je bila več kot 30 let. “Njihova življenja se bodo popolnoma spremenila, težko jim je dojeti vse skupaj” je še izpostavil ob tem.

Veliko zanimanje že ob najavi dražbe

Zanimanje za vazo je bilo veliko že ob najavi dražbe, saj si jo je na razstavi pred dražbo ogledalo več ducatov ljudi. Zanjo se je zanimalo 300 do 400 ljudi, a so število sodelujočih na koncu omejili na 30. Vsi so morali plačati tudi poseben polog za sodelovanje na dražbi.

Kot je še povedal Osenat, je 15 ponudnikov sodelovalo na dražbi po telefonu, 15 pa “v živo”, torej v njihovi avkcijski hiši. Ko je cena že presegla pet milijonov evrov, jih je v boju za vazo ostalo še deset.

Se je strokovnjak zmotil?

Belo-modra porcelanasta vaza okrogle oblike, s cilindričnim vratom ter poslikavo oblakov in zmajev po mnenju strokovnega ocenjevalca ni bila redkost, saj jo je datiral na 20. stoletje. A prav zaradi njene oblike in videza so zbiralci menili, da gre za primer zelo redke vaze iz 18. stoletja. “Mislim, da je trg povedal svoje. Zaupam kladivu, zakon ponudbe in povpraševanja določa cene. Mnenje strokovnjaka ne more pretehtati mnenja 300 ljudi,” je ob tem še povedal Osenat, ki zdaj tudi sam verjame, da gre za vazo iz 18. stoletja. Dodal je še, da so v preteklosti na dražbah že imeli primere dveh ali treh oseb, ki se niso strinjale z oceno strokovnjaka, nikoli pa 300.

Osenat meni, da bo kupec, ki je tudi zbiratelj starin, za katere verjame, da so bile v preteklosti ukradene iz njihove države, vazo razstavil v muzeju, ampak o tem še ni prepričan.

To sicer ni redek primer kitajske starine oziroma vaze, prodane za vrtoglave cene. Leta 2020 so v Hongkongu za več kot devet milijonov evrov prodali kitajsko vazo, ki so jo nekoč na dražbi kupili za približno 56 evrov. Mediji so poročali tudi o redki vazi iz dinastije Čing, ki so jo našli na podstrešju hiše v Franciji, leta 2018 pa prodali za 16 milijonov evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje