Kis je odličen za čiščenje, a ne za teh 6 stvari

Magazin 05. Okt 202218:24
kis
PROFIMEDIA

Kis je naravna sestavina, s katero lahko očistimo številne predmete in površine. Veliko vrst kisa se uporablja za kuhanje in solatne prelive, čistilni kis pa je popolnoma drugačen izdelek, narejen posebej za čiščenje gospodinjstev in ga nikoli ne smete uživati.

Vse vrste kisa vsebujejo etanojsko kislino, ki poskrbi za sijaj hrane ali pomaga ohranjati njeno svežino. Za čiščenje se pogosto uporablja destilirani beli kis, ker je brezbarven in vsebuje približno pet odstotkov kisline.

Čistilni kis in destilirani beli kis pridobivamo z enakim postopkom – s fermentacijo alkohola, destiliranega iz koruze ali žita. Čistilni kis vsebuje približno šest odstotkov kisline, zaradi česar je 20 odstotkov močnejši od destiliranega belega kisa.

Čistilni kis lahko kupite v trgovinah z živili na oddelku s čistilnimi izdelki. Če za čiščenje uporabljate nerazredčenega, nosite rokavice, da roke zaščitite pred draženjem. Pazite, da ga ne mešate z industrijskim kisom, ki je veliko močnejši, ima močan vonj in lahko trajno poškoduje površine tal in kuhinjskih pultov.

Čistilni kis je odlično sredstvo, ki bo povrnilo sijaj vašim tlom, izjemno učinkovit pa je pri čiščenju mikrovalovne pečice in drugih gospodinjskih aparatov. Pomaga tudi pri odmaševanju cevi.

Česa ne smete čistiti s kisom?

Za nekatere predmete pa čiščenje s kisom ni primerno, saj lahko njegove kisle lastnosti poškodujejo površine. Spodaj naštetih predmetov ne čistite s kisom.

Elektronika: Čeprav kis temeljito očisti okna, bo poškodoval premaz proti bleščanju na televizijskih zaslonih, mobilnih telefonih in računalniških monitorjih.

Plošče in tla iz naravnega kamna: Za čiščenje površin iz granita, marmorja ali apnenca ne smete uporabljati kisa. Raven kisline, zlasti v čistilnem kisu, je premočna za te materiale in jih lahko poškoduje.

Lito železo: Kis povzroča luknje in rjo na litoželeznih površinah, saj odstrani olja, ki ščitijo železo.

Kuhinjski noži in pripomočki iz nerjavečega jekla: Čistilni kis lahko povzroči luknje na rezilih nožev iz nerjavečega jekla, še posebej če ga pustite, da na predmetu stoji dlje časa.

Povoskane in neobdelane lesene površine: Razredčen kis je dober za čiščenje s poliuretanom prevlečenih tal in omar, na povoskanem ali neobdelanem lesu pa bo kis povzročil razbarvanje.

Gumijasta tesnila in cevi: nerazredčeno čistilo s kisom je premočno za uporabo na gumijastih tesnilih in ceveh v nekaterih majhnih napravah, kot so pomivalni in pralni stroji. Kis lahko povzroči razgradnjo nekaterih vrst gume. Pred uporabo kisa za čiščenje najprej natančno preberite navodila za uporabo in nasvete za čiščenje naprave, svetuje spletna stran RealSimple.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.