Znano je, kdo naj bi po umoru vodje zdaj vodil zloglasni kriminalni klan

Svet 10. Sep 202216:28 0 komentarjev
Droge, nasilje
Fotografija je simbolična. (PROFIMEDIA)

Vodjo zloglasnega črnogorskega škaljarskega klana Jovana Vukotića, ki je bil na begu od lani, so ubili v četrtek v Turčiji, ko je bil v avtomobilu z nosečo ženo in dveletno hčerko. Njegova likvidacija je klanu zadala hud udarec, a na Balkanu že krožijo informacije, kdo na bi bil zdaj novi šef te zloglasne kriminalne združbe.

Četrtkov umor vodje črnogorskega škaljarskega klana Jovana Vukotića je bil za klan velik udarec, navaja Nova.rs. A čeravno smrt absolutnega voditelja klana, ki je že dalj časa v sporu s – prav tako zloglasnim – kavaškim klanom, organizacijo postavilo v neugoden položaj, se že govori o Vukotićevem nasledniku. Vodenje škaljarskega klana naj bi prevzel kar Jovanov brat in dolgoletna senca, Igor Vukotić, ki se že leta izogiba organom pregona.

Kot smo že pisali, so dosedanjega voditelja škaljarskega klana Vukotića umorili v četrtek v Istanbulu. Ustrelil naj bi ga neznanec na motorju, medtem ko je bil s svojo družino (nosečo ženo in dveletno hčerko) v taksiju. Vukotić je bil na begu, pravosodni organi v Črni gori pa so za njim pred enim letom razpisali mednarodno tiralico. V času smrti naj bi Vukotić pri sebi imel srbske osebne dokumente, je navedla STA.

Posebno državno tožilstvo Črne gore je Vukotića obtožilo, da je novembra in decembra leta 2020 oblikoval kriminalno združbo za likvidacijo vodij rivalskega kavačkega klana Slobodana Kašćelana in Radoja Zvicera. Srbska javnost je Vukotića spoznala leta 2018, ko so ga turški policisti ob sodelovanju srbskih kolegov ujeli v Turčiji in predali Srbiji.

Višje sodišče v Beogradu ga je pravnomočno obsodilo na 15 mesecev zapora zaradi uporabe ponarejenega makedonskega potnega lista z njegovo fotografijo. Srbija ga je nato izročila Črni gori, a je kmalu pobegnil, je še zapisala STA.

Škaljarski klan, katerega vodenje naj bi prevzel Igor Vukotić, pa ni oslabljen le zaradi umora svojega vodje. Po pisanju Nove.rs je bila škaljarska skupina v zadnjih mesecih močno oslabljena zaradi likvidacij drugih članov: Milića Minje Šakovića in Gorana Vlaovića Gore. Enako kot brat je tudi Igor Vukotić že dalj časa na begu, pri čemer je znano le to, da ni v Črni gori.

Jovan Vukotić
Jovan Vukotić (ministrstvo za notranje zadeve Srbije)

Igor Vukotić se je sicer izognil več poskusom atentata, nazadnje leta 2016, ko je nepoškodovan pobegnil po eksploziji bombe, nameščene v njegovem avtomobilu. Tudi za njim je razpisana mednarodna tiralica, obtožnica pa ga bremeni organizacije umorov v Črni gori.

Vojna med škaljarskim in kavaškim klanom – združbi sta ime dobili po naseljih v mestu Kotor – se je začela leta 2014, ko je v Španiji izginilo 300 kilogramov kokaina. Klana namreč domnevno nadzorujeta dobršen del trgovine s prepovedanimi drogami iz Južne Amerike v Evropo. Prva žrtev vojne je bil Goran Radoman, ki je bil blizu škaljarskemu klanu, nato pa so se začeli vrstiti drugi uboji, bilo naj bi jih okoli 50, še piše Nova.rs.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!