Dron ubil ameriškega vojaškega pogodbenika v Siriji, ZDA izvedle zračni napad

Svet 24. Mar 202307:42 > 08:51 4 komentarji
Ameriška vojska v Siriji
PROFIMEDIA

V četrtek ponoči je v napadu z dronom na ameriško oporišče v Siriji umrl pogodbenik ameriške vojske. V napadu je bil poškodovan še en pogodbenik in pet vojakov. ZDA so za napad okrivile iransko revolucionarno gardo in proti njihovim ciljem izvedle zračne napade, v katerih so ubili osem proiranskih borcev. Iran, ki je zaveznik vlade Bašarja al Asada v Damasku, je v Siriji prisoten že ves čas trajanja konflikta.

V napadu brezpilotnega letalnika na severovzhodu Sirije je umrl ameriški pogodbenik, pet pripadnikov ameriške vojske in še en pogodbenik pa so bili poškodovani, je v četrtek sporočil Pentagon. Obrambno ministrstvo ZDA je pozneje potrdilo, da so odgovorili z lastnimi napadi na tarče v Siriji, v katerih naj bi umrlo osem proiranskih borcev.

Po navedbah Pentagona je “enosmerni” dron, za katerega menijo, da je iranskega porekla, zadel poslopje za vzdrževanje v ameriškem oporišču v Hasaki na severovzhodu Sirije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dvema od ranjenih pripadnikov ameriških sil so zdravstveno pomoč nudili na kraju napada, medtem ko so ostale tri vojake in enega ameriškega pogodbenika v ta namen evakuirali v Irak, je še sporočil Pentagon.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je po napadu drona sporočil, da so sile ZDA izvedle “napade iz zraka v odgovor na današnji napad kot tudi niz napadov proti koalicijskim silam v Siriji, ki so jih izvedle sile, povezane z iransko revolucionarno gardo IRGC”.

V napadih je po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji umrlo osem proiranskih borcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ameriški napadi so bili usmerjeni na skladišče orožja v mestu Deir ez Zur, pri čemer je bilo ubitih šest proiranskih borcev, dva druga borca pa sta bila ubita z napadi na puščavo Majadin in v bližini Bukamala,” je sporočil vodja observatorija Rami Abdel Rahman.

Ameriška vojska je na ozemlju Sirije prisotna od leta 2015, ko se je skupaj z zaveznicami vključila v boj s skrajno sunitsko skupino Islamska država. V Siriji, kjer zadnjih 12 let poteka državljanska vojna, naj bi bilo še okoli 900 ameriških vojakov.

Svojo prisotnost tako ali drugače v Siriji ohranja tudi Iran, ki je ključen zaveznik vlade Bašarja al Asada v Damasku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_3

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje