Dron zadel stavbo v središču Moskve, v Ukrajini ubitih najmanj sedem ljudi

Svet 23. Avg 202307:19 > 15:42 22 komentarjev
Brezpilotni letalnik
PROFIMEDIA

Brezpilotni letalnik je zadel stavbo v središču Moskve, je sporočil župan ruske prestolnice Sergej Sobjanin. Poročil o žrtvah iz Moskve ni, je pa tri smrtne žrtve zahteval napad na regijo Belgorod. V ruskem obstreljevanju dveh vasi blizu mesta Liman na vzhodu Ukrajine so bili pozno v torek ubiti trije ljudje, so sporočile lokalne oblasti. Še najmanj štirje ljudje so bili ubiti, ko so ruske rakete zadele šolo v regiji Sumi na severovzhodu države.

Dron, ki je zadel stavbo v kompleksu Moscow City, so zatrli s sistemi elektronskega bojevanja, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Po tem je letalnik izgubil nadzor in trčil v stavbo. V dveh petnadstropnih stavbah je bilo razbitih več oken, reševalne službe pa pregledujejo območje, je sporočil moskovski župan Sergej Sobjanin.

Ruski uradniki so napad opisali kot “še en poskus kijevskega režima, da izvede teroristični napad”.

Obrambno ministrstvo je dodalo, da je ruska zračna obramba sestrelila še dve brezpilotni letali v okrožjih Možaisk in Himki v moskovski regiji.

V sredo zgodaj zjutraj so bili prekinjeni vsi leti na moskovska letališča in z njih, kar se je v zadnjih dneh že večkrat zgodilo. To je bila že šesta zaporedna noč zračnih napadov na rusko prestolnico, poroča tiskovna agencija AFP.

Tarča napada z dronom pa je bila danes tudi ruska obmejna regija Belgorod. “Trije civilisti so bili ubiti,” je sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov. Kot je pojasnil, so ukrajinske sile s pomočjo drona odvrgle eksplozivno napravo v kraju Lavi, ko so bili ljudje na ulici, piše STA.

Poškodovana stavba v Moskvi
PROFIMEDIA

Ameriško zunanje ministrstvo je v odzivu na poročila o sestreljenih dronih sporočilo, da Washington ne spodbuja napadov z droni v Rusiji. Dodali so, da se mora Ukrajina sama odločiti, kako se bo branila, in da lahko Rusija kadarkoli konča vojno z umikom.

Obtožbe o napadih brezpilotnih letal v Rusiji so v zadnjih mesecih vse pogostejše. V torek je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da je nad moskovsko regijo sestrelilo dve brezpilotni letali zahodno od prestolnice. Ni bilo poročil o žrtvah ali poškodovanih.

Ministrstvo je sporočilo tudi, da je rusko vojaško letalo uničilo ukrajinsko izvidniško ladjo v Črnem morju, ki je v torek plula v bližini ruskih objektov za proizvodnjo plina.

Ukrajina ni prevzela odgovornosti za napade, vendar je predsednik Volodimir Zelenski že dejal, da so napadi na rusko ozemlje “neizogiben, naraven in popolnoma pošten proces”.

V obstreljevanju Ukrajine ubitih najmanj sedem ljudi, Odeso napadli z droni

V ruskem obstreljevanju dveh vasi blizu mesta Liman na vzhodu Ukrajine so bili pozno v torek ubiti trije starejši ljudje, so sporočile lokalne oblasti. Poleg njih je bil en človek ranjen, še en civilist pa je utrpel poškodbe v vasi Zakitne, je na Telegramu objavil guverner regije Doneck Pavlo Kirilenko.

Še najmanj štirje ljudje so bili ubiti, ko so ruske rakete zadele šolo v regiji Sumi na severovzhodu države. Sprva so sicer poročali o dveh smrtnih žrtvah. Po navedbah ukrajinskega notranjega ministra Igorja Klimenka so reševalci pod ruševinami našli trupla ravnatelja, njegovega namestnika, tajnice in knjižničarke. Poleg tega naj bi bile ranjene še štiri osebe.

Eno smrtno žrtev in 11 ranjenih so zabeležili tudi v ruskih napadih na regijo Herson, o obstreljevanju pa so poročali tudi iz regij Harkov in Zaporožje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V napadu na pristaniško Odeso so bili zadeti objekti, ki se uporabljajo pri proizvodnji in odpošiljanju, med poškodovanimi poslopji so tudi žitnice, je javil guverner regije Odesa Oleg Kiper.

Zračna obramba je po navedbah vojske med napadom sestrelila devet dronov šahed iranske izdelave. Civilnih žrtev v zadnjem tovrstnem napadu od propada dogovora o izvozu žita iz Črnega morja ni bilo.

V ruskih napadih na ukrajinska pristanišča je bilo v enem mesecu uničenih okoli 270.000 ton žita, je danes v objavi na družbenih omrežjih zapisal ukrajinski minister za infrastrukturo Oleksandr Kubrakov.

“Rusija sistematično napada cisterne in skladišča za žito, da bi ustavila izvoz kmetijskih proizvodov,” je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje