Droni zadeli nuklearko v Zaporožju: Rusija in Ukrajina krivita druga drugo

Svet 08. Apr 202407:02 > 11:13 8 komentarjev
Jedrska elektrarna v Zaporožju
Foto: REUTERS/Alina Smutko

Nuklearka v Zaporožju je bila v nedeljo tarča napada z droni. Po besedah generalnega direktorja Mednarodne agencije za jedrsko energijo Rafaela Grossija je bila največja jedrska elektrarna v Evropi zadeta trikrat, a jedrska varnost ni ogrožena. Rusija je za napad, v katerem naj bi bili ranjeni trije ljudje, okrivila Ukrajino, ki vpletenost zanika. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem znova opozoril, da bo Ukrajina brez ameriške pomoči izgubila vojno.

Jedrska elektrarna v Zaporožju je bila v nedeljo tarča napada z droni, ki ga je potrdila tudi Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA). Šlo je za večji incident, je posvarila in dodala, da jedrska varnost sicer ni ogrožena.

Agencija ZN, ki ima v Zaporožju svojo ekipo strokovnjakov, je v nedeljo potrdila napad na območje enega od šestih reaktorjev nuklearke. Poslopje je bilo po besedah generalnega direktorja IAEA Rafaela Grossija zadeto trikrat, poroča britanski BBC.

IAEA je zagotovila, da jedrska varnost ni ogrožena, je pa posvarila, da je šlo za resen incident, ki bi lahko ogrozil celovitost struktur, ki varujejo reaktorje. “To se ne sme dogajati,” je sporočil Grossi in poudaril, da se z napadi na jedrske zmogljivosti ne bi mogla nobena stran niti politično niti vojaško okoristiti.

Upravljavci nuklearke, ki jih je po zavzetju nastavila ruska stran, so sporočili, da so ravni sevanja normalne, resne škode naj ne bi bilo. So pa za napad okrivili ukrajinsko stran, kar je ta zanikala. Tiskovni predstavnik direktorata za obveščevalne dejavnosti Andrij Jusov je zatrdil, da je napad izvedla Rusija sama.

Ogromna jedrska elektrarna s šestimi reaktorji, največja v Evropi, je že dolgo v ospredju vojne v Ukrajini. Ruske sile so jo zasedle kmalu po začetku invazije na Ukrajino februarja 2022 in vse odtlej ohranjajo nadzor nad njo. Tako Rusija in Ukrajina se redno obtožujeta obstreljevanja nuklearke in ogrožanja jedrske varnosti. IAEA je že večkrat posvarila pred tovrstnimi napadi. Minuli mesec je ekipa agencije poročala o pogostih eksplozijah na območju.

Regija Zaporožje tarča topniških napadov

Iz regije Zaporožje tudi sicer poročajo o več napadih. V ruskih topniških napadih v regiji Zaporožje so bili danes ubiti trije ljudje, so sporočile lokalne ukrajinske oblasti.

Tri osebe so bile ubite, še tri pa ranjene, je danes na družbenih omrežjih zapisal guverner Zaporožja Ivan Federov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po njegovih navedbah so ruske sile v Zaporožju v 24 urah naseljena območja zadele 357-krat, v enem od teh napadov pa so že v nedeljo umrli trije ljudje.

Zelenski: Ukrajina bo brez ameriške pomoči izgubila vojno

Ukrajinska vojska se medtem v zadnjih mesecih sooča z rastočim ruskim pritiskom na fronti, ob pomanjkanju zračne obrambe pa je napadom vse bolj izpostavljena tudi njena infrastruktura.

Politična preigravanja v kongresu ZDA, kjer republikanci blokirajo paket vojaške pomoči za Kijev v vrednosti 60 milijard dolarjev, bi lahko privedla do poraza Ukrajine, opozarja ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

“Kongresu je treba izrecno povedati, da bo Ukrajina izgubila vojno, če ne bodo pomagali,” je povedal na videokonferenci državne platforme za zbiranje mednarodne pomoči za Ukrajino, United24.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski (Foto: PROFIMEDIA)

Kot je prepričan Zelenski, bi poraz Ukrajine pomenil, da bodo napadene druge države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V rednem večernem nagovoru državljanom je Zelenski posebno pozornost namenil zračni obrambi Harkova. Drugo največje ukrajinsko mesto je bilo namreč v soboto tarča novega napada, v katerem je bilo ubitih najmanj šest ljudi.

Ukrajinski voditelj je tudi to priložnost izkoristil za poziv mednarodnim zaveznikom h krepitvi dobav orožja, s katerim bi lahko zaščitili nebo nad severovzhodno Ukrajino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje