Drugi človek na svetu, ki se je na Mount Everest povzpel že 26-krat

Magazin 14. Maj 202322:05 0 komentarjev
Mount Everest
Profimedia

Rekord po številu vzponov na najvišjo goro sveta si zdaj delita dve osebi, potem ko je tudi šerpa Pasang Dava vrh osvojil 26-krat. Očitno pa najboljši dosežek ne bo deljen dolgo časa, saj je šerpa Kami Rita, ki je prvi zabeležil 26 vzponov, že na poti.

46-letni Pasang Dava, šerpa iz Nepala, je že šestindvajsetič dosegel vrh Mount Everesta, najvišje gore na svetu.

S tem je izenačil svetovni rekord, ki ga je maja lani postavil šerpa Kami Rita. Ta je lani napovedal upokojitev, a je trenutno na poti na 8.849 metrov visoki Mount Everest, zato bo očitno v naslednjih tednih postavljen nov rekord. Odprava naj bi povprečno trajala od šest do deset tednov.

Pasang Dava se je, kot so sporočili iz podjetja Nepal Treks, kjer je zaposlen, šestindvajsetič na vrh povzpel s stranko iz Madžarske.

Šerpa Pasang Dawa, mount Everest, rekord
Šerpa Pasang Dava (PROFIMEDIA)

Šerpe so tibetanska etnična skupina, njeni pripadniki pa so znani kot izvrstni planinci in se preživljajo predvsem z gorskim vodništvom, poroča britanska tiskovna agencija Reuters.

Sezona vzponov na Everest se razteza od marca do sredine junija. Nepal je letos izdal 467 dovoljenj za vzpon, kar je največ doslej. Pojavljajo se dvomi, da bo na najožjem delu poti, na znani Hilleryjevi stopnji, nastala gneča, še piše Reuters.

Odkar sta se Novozelandec Edmund Hillary in šerpa Tenzing Norgay leta 1953 prvič dosegla povzpela na Mount Everest, je bil vrh najvišje gore sveta dosežen več kot 11.000-krat. Okoli 320 ljudi je med vzponom umrlo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!