Nato bo Ukrajini poslal težje in sodobnejše orožje

Svet 18. Jan 202320:22 11 komentarjev
Ints Kalnins/REUTERS

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu zagotovil, da bodo države članice zveze Nato Ukrajini zagotovile težje in sodobnejše orožje.

Države članice zveze Nato bodo v petek na srečanju kontaktne skupine za Ukrajino v nemškem Ramsteinu zagotovile Ukrajini “težje in sodobnejše orožje”, da se bo lažje borila proti ruski ofenzivi, je danes na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu zagotovil generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

“Glavno sporočilo srečanja bo večja podpora s težjim in sodobnejšim orožjem, ker gre za boj za naše vrednote,” je dejal v švicarskem Davosu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izpostavil je, da je “čas pomemben in da je nujno treba poslati več orožja Kijevu, ki si prizadeva potisniti ruske sile nazaj”.

Rusije ne gre podcenjevati

Opozoril je, da je zelo nevarno podcenjevati Rusijo, saj ruski predsednik Vladimir Putin načrtuje nove ofenzive in je že pokazal, da je pripravljen žrtvovati na tisoče mladih vojakov.

“Mobiliziral je več kot 200.000 vojakov in pridobiva orožje od avtoritarnih režimov, kot je Iran,” je opozoril Stoltenberg. “Čas se izteka. Potrebe so nujne. Ukrajina potrebuje več podpore. To je boj za naše vrednote. Demokracija mora prevladati nad tiranijo,” je poudaril.

Tudi poljski predsednik Andrzej Duda je izpostavil nujnost dodatne vojaške pomoči Ukrajini, več sodobnih tankov in raket za obrambo, saj je na fronti veliko ruskih vojakov in se bojijo, da se pripravljajo na novo ofenzivo.

Velika Britanija je Ukrajini že obljubila 14 težkih tankov challenger, Poljska pa pravi, da ji je pripravljena poslati 14 tankov leopard 2 nemške izdelave, če bo Berlin dovolil njihov izvoz v Ukrajino.

Pritisk na Nemčijo se krepi

Dva dneva pred srečanjem v ameriškem vojaškem oporišču Ramstein se krepi pritisk na nemškega kanclerja Olafa Scholza, naj odobri izvoz tankov leopard 2, ki jih uporabljajo vojske več držav članic Nata. Scholz je danes govoril v Davosu, vendar se o tem vprašanju ni izrekel.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je danes udeležence foruma v Davosu pozval k “hitremu sprejemanju odločitev” o pomoči Ukrajini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje