Voditelji G7: posmehovanje Putinovim fotografijam in prepoved ruskega zlata

Gospodarstvo 26. Jun 202212:55 > 20:01 25 komentarjev
Srečanje G7
Kenny Holston/Pool via REUTERS

Voditelji držav skupine G7 so se na kosilu ob današnjem začetku vrha posmehovali ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ki veliko da na svoj mačistični videz. Šalili so se, da bi si morali zavihati rokave na srajcah ali pa celo bolj sleči.

“Suknjiči gor? Suknjiči dol? Ali se bomo slekli?” je vprašal britanski premier Boris Johnson, ko je sedel za mizo. Kanadski premier Justin Trudeau je predlagal, da počakajo na uradno fotografiranje, preden se slečejo, nakar pa se je Johnson pošalil, da morajo pokazati, da so “bolj možati od Putina”. “Naredili bomo še goloprse posnetke na konju,” je nadaljeval Trudeau in se šalil iz znane Putinove fotografije iz leta 2009, ko je jezdil na konju zgoraj brez. “Pokazati jim moramo svoje prsi,” je k temu pristavil Johnson. “Jahanje je najboljše,” pa je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki pa se vendarle ni opredelila do samega vprašanja, ali se sleči do pasu ali ne, o katerem so morda še naprej razpravljali za zaprtimi vrati.

Scholz: G7 združuje vera v demokracijo in pravno državo

Nemški kancler Olaf Scholz je sicer na vrhu G7 izrazil optimizem, da bodo države skupine našle skupne odgovore na energetsko krizo, ki je posledica vojne v Ukrajini in s tem povezanih gospodarskih sankcij proti Rusiji. Ruski predsednik Vladimir Putin po oceni nemškega kanclerja ni pričakoval takšne enotnosti držav G7, EU in Nata. “Združuje nas naš pogled na svet, naša vera v demokracijo in pravno državo,” je danes po prvih sestankih v okviru vrha v dvorcu Elmau v Bavarskih Alpah dejal Scholz. Pri tem je poudaril, da so države G7 “dobra skupnost za oblikovanje skupnih odgovorov na izzive našega časa”.

Vrh G7
Susan Walsh/Pool via REUTERS

Po kanclerjevi oceni je bilo pomembno odločno in enotno ukrepanje že na samem začetku ruske agresije. “Z gotovostjo lahko rečemo, da Putin tega ni pričakoval in da ga zaradi tega še vedno boli glava,” je dejal in izpostavil, da je današnji raketni napad na Kijev še en pokazatelj tega, kako brutalna je Putinova vojna. “To dokazuje, da je prav, da stopimo skupaj in podpremo Ukrajince pri obrambi njihove države, demokracije in pravice do samoodločbe,” je bil odločen Scholz.

Nemški kancler je povedal tudi, da je imel zjutraj zelo uspešne dvostranske pogovore s predsednikom ZDA Bidnom, s katerim sta se strinjala, kako je treba v zvezi s stanjem v Ukrajini ukrepati. “Nemčija in ZDA bosta vedno delovali skupaj, ko bo šlo za vprašanja varnosti Ukrajine,” je dejal Scholz in podčrtal, da je bilo tako že od začetka in da bo tako tudi v prihodnje.

G7 za prepoved uvoza ruskega zlata

Države skupine G7 so se sicer dogovorile za prepoved uvoza ruskega zlata, s čimer želijo še okrepiti sankcije proti Moskvi in ohromiti njen vojaški stroj v Ukrajini. Po oceni ZDA je zlato namreč drugi največji izvozni artikel Rusije in pomemben vir prihodkov Kremlja. Skupina G7 bo skupaj prepovedala uvoz ruskega zlata, glavnega ruskega izvoznega artikla, ki tej državi prinaša več deset milijard dolarjev, pa je na Twitterju sporočil ameriški predsednik Biden. Po besedah britanskega premierja Johnsona bo skupni ukrep “neposredno prizadel ruske oligarhe in udaril po srcu vojaškega stroja predsednika Vladimirja Putina”.

Ukrep je sicer najprej predlagala Velika Britanija, kasneje pa so se ji pridružile tudi Kanada, Japonska in ZDA. Ostale države skupine se bodo ukrepu uradno pridružile v torek, ko bo na sporedu tudi uradna predstavitev novega paketa sankcij proti Rusiji. Glede na osrednjo vlogo Velike Britanije v mednarodni trgovini z zlatom in vzporedne ukrepe ZDA, Japonske in Kanade, bo imel ta ukrep po oceni Londona “globalni doseg, saj bo to blago izključil iz uradnih mednarodnih trgov”.

Zlato je za Rusijo pomemben izvozni artikel in pribežališče v času gospodarskih pretresov. Od nastopa zahodnih sankcij proti Rusiji je veliko število najbogatejših Rusov pohitelo s pretvorbo svojega premoženja v zlato, da bi se tako izognili posledicam finančnih omejitev. Po podatkih Bele hiše je rusko zlato leta 2020 predstavljalo približno pet odstotkov vsega izvoza zlata, medtem ko je 90 odstotkov tega izvoza pristalo v državah skupine G7, zlasti v Veliki Britaniji.

Infrastrukturna pobuda za protiutež Kitajski

Voditelji članic G7 so se dogovorili tudi za vzpostavitev pobude za pospeševanje vlaganj v infrastrukturo, kar naj bi bila tudi protiutež podobni kitajski pobuda Pas in cesta, s katero si Peking povečuje vpliv med revnejšimi državami v svetu. Projekt bo vreden 600 milijard dolarjev, je naznanil predsednik Biden. “Skupaj s partnerji v G7 nameravamo zbrati 600 milijard dolarjev do leta 2027 za investicije v infrastrukturne projekte v svetu,” je sporočil Biden

G7 srečanje
Susan Walsh/Pool via REUTERS

Projekt so naslovili kot Partnerstvo za globalno infrastrukturo (PGII), projekt pa bo namenjen “zmanjševanju zaostanka v razvoju infrastrukture v državah v razvoju in za krepitev globalnega gospodarstva”. Na ta način pa si bodo v članicah skupine G7 zagotovili določeno gospodarsko varnost, so sporočili iz Bele hiše. Biden je osnutek za to pobudo predstavil že na lanskem vrhu G7. Kot je napovedal, bo namenjen vlaganju v “podnebno odporno infrastrukturo” in na ta način spopadanju s podnebno krizo. Izboljšal naj bi energetsko varnosti v svetu, hkrati pa pomagal tudi pri krepitvi zdravstvene infrastrukture in enakopravnosti spolov.

Po besedah Bidna je pobuda alternativa kitajskemu projektu Pas in cesta, okoli 1000 milijard dolarjev vrednemu načrtu izgradnje infrastrukturnih projektov v Afriki, Aziji in Evropi. A mnogi na Zahodu vidijo to pobudo kot projekt za povečevanje političnega vpliva Kitajske in tudi kot ogrožanje varnostnih interesov. Kljub vojni v Ukrajini in ruski agresiji je za ZDA Kitajska glavni geostrateški izziv prihodnosti. Tudi zato nameravajo na vrhu G7 na Bavarskem dati temu še posebej veliko pozornost, je v soboto napovedal tiskovni predstavnik Bele hiše John Kirby. Tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken je nedavno opredelil Kitajsko za najbolj resno izzivalko obstoječemu mednarodnemu redu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje