Državljani Libanona se zbujajo v različna časovna pasova

Svet 27. Mar 202311:10 0 komentarjev
Libanon
PROFIMEDIA

Muslimanski in krščanski del prebivalstva v Libanonu vztrajata vsak pri svojem datumu premika ure na poletni čas. Medtem ko je tamkajšnja Krščanska cerkev kazalce za eno uro naprej že premaknila v noči na nedeljo, je začasni predsednik države premik ure napovedal šele za 20. april, ob koncu muslimanskega ramazana. Spor prebivalcem povzroča povsem praktične težave.

V noči na nedeljo smo v Sloveniji in številnih drugih državah s premikom kazalcev za eno uro naprej prešli na poletni čas. Medtem so se prebivalci Libanona zbudili v dva različna časovna pasova. Dvojna pravila so posledica spora med tamkajšnjimi političnimi in verskimi oblastmi, ki se ne morejo dogovoriti, kdaj naj v državi premaknejo kazalce.

Osrednja bajramska slovesnost Ljubljanska džamija
Žiga Živulovič jr./BOBO

Začasni predsednik Libanona Nadžib Mikati je pred načrtovanim nedeljskim premikom ure napovedal, da bodo na poletni čas v državi prešli ob koncu ramazana, 20. aprila opolnoči. Kot poroča BBC, Nadžib Mikati vzroka za odločitev ni pojasnil, mnogi poznavalci pa menijo, da si je na tak način želel zagotoviti priljubljenost med Libanonci, ki praznujejo ramazan.

Prehod v poletni čas ob koncu ramazana bi muslimanom omogočil, da bi zadnji dan post prekinili uro prej, namesto ob 19. uri bi postenje končali ob 18. uri, še poroča BBC.

Deveti mesec muslimanske vere, ramazan, muslimani praznujejo s postom. Na tak način izkazujejo pobožnost in iskreno verovanje. Verniki se postijo med sončnim vzhodom in zahodom. Letos se je ramazan začel 23. marca, trajal bo 29 dni.

Temu so se uprle krščanske oblasti. Vplivna libanonska minoritska cerkev, več tamkajšnjih krščanskih organizacij in informativna kanala LBCI in MTV so urine kazalce za eno uro naprej prestavili prejšnjo nedeljo. Podobno so ravnala številna podjetja.

Nastala je zmeda

Razpete med težnjami muslimanskega in krščanskega dela prebivalstva so se znašle številne družbe. Med njimi nacionalni letalski prevoznik Middle East Airlines, ki ima svoj sedež v Bejrutu, glavnem in največjem mestu Libanona. BBC poroča, da se je letalska družba odločila za kompromis. Ure in druge naprave bodo pustili v zimskem času, medtem ko bodo vozni red poletov prilagodili mednarodnemu razporedu.

Bejrut, Libanon
PROFIMEDIA

Veliko nejasnosti in slabe volje pa so zaznali tudi uporabniki mobilnih telefonov, računalnikov in drugih elektronskih naprav. Te so ure namreč samodejno spremenile v poletni čas, številni operaterji pa o premiku kazalcev niso bili obveščeni.

V Libanonu je med letoma 1975 in 1990 divjala državljanska vojna, glavni vzrok zanjo pa so bile napetosti med kristjani in muslimani. Nestrinjanje glede premika ure je del zapuščine spora med verama, ki desetletja pesti obmorsko državo na Bližnjem vzhodu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!