Državna pogreba za žrtvi eksplozije rakete na Poljskem

Črna kronika 18. Nov 202217:28 2 komentarja
Poljska
PROFIMEDIA

Poljska bo ta vikend izvedla državna pogreba za dve osebi, ki sta v torek umrli ob padcu rakete na vas Przewodow blizu ukrajinske meje, je danes za poljsko tiskovno agencijo PAP povedal lokalni župnik. Iz Ukrajine so medtem potrdili, da so njihovi strokovnjaki začeli s sodelovanjem pri preiskavi tragičnega dogodka.

Ločena pogreba bosta potekala v soboto in nedeljo, je še dodal duhovnik.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je za PAP povedal, da so ukrajinski preiskovalci že na terenu pri vasi, kamor je padla raketa. Po navedbah predstavnikov Poljske in ZDA gre najverjetneje za raketo, ki je bila del ukrajinske protiletalske obrambe in je ponesreči zadela tarčo na poljski strani meje. V Kijevu niso prepričani, da je temu res tako.

Poljski predsednik Andrzej Duda je medtem opozoril, da mora njegova država biti pripravljena na več neposrednih posledic vojne, ki poteka v sosednji Ukrajini.

“Na žalost moramo biti na nek način pripravljeni, da se bodo zaradi vojne na naši meji ponovno zgodile nesreče,” je dejal Duda v Rzeszowu na vzhodu Poljske.

Dejal je, da bo Poljska storila vse, kar je v njeni moči, da se to ne bi zgodilo. Vendar pa je bilo državo nemogoče zaščititi pred zadnjim incidentom, saj se noben obrambni sistem ne bi mogel odzvati dovolj hitro, je dodal.

Poljska in Nato sta v sredo posredno krivdo za napad pripisala Moskvi, ki da je Kijev postavila v položaj, ko se mora braniti pred ruskimi napadi.

Vendar ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski še naprej trdi, da je šlo za rusko raketo, in da je bil krater, ki ga je ustvarila, prevelik, da bi ga povzročila protiletalska raketa. Kljub temu je priznal, da ne more z gotovostjo trditi, kaj se je zgodilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje