Državni udar v Mjanmaru: ZDA uvedle sankcije proti 22 osebam

Svet 03. Jul 202110:59 0 komentarjev
mjanmar
REUTERS

ZDA so v petek uvedle sankcije še proti 22 osebam, povezanim s februarskim vojaškim udarom v Mjanmaru in nasiljem nad protestniki, med njimi tudi proti vladnim ministrom.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je dejal, da sankcije niso usmerjene proti prebivalcem Mjanmara, ampak namenjene pritisku na vojsko, da nemudoma obnovi pot Mjanmara v demokracijo.

“Sankcije so odgovor na surovo kampanjo nasilja vojaškega režima Burme,” je dejal Blinken, pri čemer je Mjanmar imenoval z nekdanjim kolonialnim imenom Burma.

Sankcije so uvedene med drugim proti ministru za informiranje Chit Naingu, ministru za investicije Aungu Naingu Ooju, ministru za delo in priseljevanje Myintu Kyaingu ter ministru za socialo Thetu Thetu Khinu.

Sankcije so prav tako uvedene proti trem članom državnega administrativnega sveta ter proti 15 zakoncem in odraslim otrokom uradnikov vojaškega režima. ZDA so zaradi državnega udara sankcije proti odgovornim doslej uvedle že februarja, marca in maja.

Sankcije prinašajo blokado premoženja oseb v ZDA, Američanom in podjetjem pa je prepovedno poslovanje z osebami pod sankcijami. Ministrstvo za trgovino pa je prav tako uvedlo sankcije proti nekaterim podjetjem, med drugim proti King Royal Technologies, ki zagotavlja satelitske komunikacije za vojsko, ter proti rudarskemu podjetju Wanbao Mining.

ZN poročajo, da je vojaški režim po državnem udaru pobil najmanj 883 neoboroženih ljudi. Najmanj 5202 ljudi pa je zaprtih zaradi nasprotovanja udaru. Mjanmarsko ministrstvo za zunanje zadeve odločno zavrača te številke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!