Generalna skupščina pozvala k embargu dotoka orožja v Mjanmar

Svet 19. Jun 202114:34 0 komentarjev
Predstavnik Mjanmara pri ZN
Denis Balibouse/REUTERS

Generalna skupščina Združenih narodov v nezavezujoči resoluciji poziva k embargu dotoka orožja v Mjanmar, kjer je oblast prevzela vojaška hunta.

Generalna skupščina Združenih narodov (GS ZN) je na včerajšnjem zasedanju sprejela resolucijo, v kateri poziva k preprečitvi dotoka orožja v Mjanmar. V resoluciji, ki ni zavezujoča, je obsodila vojaški udar, ki se je zgodil februarja letos in v katerem je vrh mjanmarske vojske odstavil dotedanjo de facto voditeljico države Aung San Su Či.

Resolucija GS ZN ne predvideva le globalnega embarga na prodajo orožja, temveč tudi poziva mjanmarsko vojaško hunto, naj zaustavi nasilje proti miroljubnim protestnikom, ki od vojaškega udara 1. februarja skoraj vsakodnevno protestirajo z zahtevo po vrniti civilnih oblasti. Po podatkih ZN je bilo v nasilju po udaru ubitih najmanj 860 civilistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poziv k vrnitvi v demokracijo

V resoluciji ZN pozivajo tudi k obnovi demokracije v državi in izpustitvi vseh priprtih voditeljev civilnih oblasti, med katerimi je tudi Aung San Su Či, ki jo obtožnica bremeni različnih kaznivih dejanj – od koruptivnega ravnanja do vzpodbujanja javnih nemirov, kršitev zakona o državnih skrivnostih, kršitev zakonov o naravnih nesrečah in nezakonitega uvoza voki-tokijev.

Resolucijo je od 193 članic ZN podprlo 119 držav. Glasovanja se je vzdržalo 36 držav, med njimi Kitajska, glavna zaveznica Mjanmara, pa tudi Rusija, Mali, Iran in Egipt ter Kambodža, Laos in Tajska. Samo Belorusija je glasovala proti.

Za je prav tako glasoval veleposlanik Mjanmara Kyaw Moe Tun, ki obsoja vojaški udar in zavrača trditve hunte, da ni več veleposlanik države. ZN ga sicer še vedno priznavajo za diplomatskega predstavnika Mjanmara. Po glasovanju je obžaloval, ker je GS ZN potrebovala tri mesece za sprejem resolucije in da v njej ni bila bolj izrecna glede embarga na prodajo orožja Mjanmaru.

Voditeljica Mjanmara Aung San Su Či
REUTERS

“Zelo jasno sporočilo”

GS ZN a je resolucijo sprejela na dan, ko so v Varnostnem svetu ZN potekali neformalni pogovori o razmerah v Mjanmaru. Skupščina zelo redko sprejema resolucije z obsodbo vojaških udarov ali pozivi k embargu na orožje za določeno državo. Veleposlanik EU Olof Skoog je sprejeto resolucijo označil za “najširšo in najbolj univerzalno obsodbo razmer v Mjanmaru”. Dejal je, da je EU ponosna na resolucijo, saj pošilja močno sporočilo. “Odvzema legitimnost vojaški hunti, obsoja njene zlorabe in nasilje nad lastnim narodom ter dokazuje njeno izolacijo v očeh sveta,” je dodal.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je pred glasovanjem izpostavil, da morajo vzpostaviti pogoje za vrnitev demokracije v Mjanmaru in izrazil upanje, da bo GS ZN v resoluciji režimu poslala “zelo jasno sporočilo”.

Iz Mjanmara medtem poročajo o novih protestih proti hunti, na katerih so si udeleženci v lase zataknili rože. Na ta način obeležujejo današnji 76. rojstni dan Aung San Su Či, ki je v hišnem priporu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!