Duma poziva Putina, naj prizna neodvisnost ukrajinskih separatističnih regij

Svet 15. Feb 202213:25 > 18:11 0 komentarjev
Ruska duma
PROFIMEDIA

Ruska duma je danes pozvala predsednika Vladimirja Putina, naj prizna neodvisnost ukrajinskih separatističnih regij Donetsk in Lugansk. Predsednik dume Vjačeslav Volodin je na družbenih omrežjih zapisal, da so se poslanci odločili pozvati Putina, naj dve odcepljeni regiji na vzhodu Ukrajine prizna kot "suvereni in neodvisni državi".

“Kijev ne spoštuje dogovorov iz Minska,” je po na Telegramu sporočil Vjačeslav Volodin. “Naši državljani in rojaki, ki živijo v Donbasu, potrebujejo pomoč in podporo,” je dodal.

Rusija je izdala potne liste več sto tisoč prebivalcem vzhodne Ukrajine, ki jo nadzorujejo ruski separatisti in kjer so spopadi od leta 2014, ko si je Rusija priključila polotok Krim in začela podpirati ruske separatiste, zahtevali približno 14.000 življenj. Priznanje neodvisnosti ukrajinskih regij, ki jih nadzorujejo ruski separatisti, bi sicer predstavljalo kršitev dogovorov, ki jih podpira Zahod.

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov tik pred glasovanjem dume ni povedal, ali bo Kremelj to potezo ruskih poslancev podprl. “Ne morem odgovoriti na to vprašanje. Veste, da o tej zadevi ni bilo sprejetih nobenih uradnih odločitev, ni uradnih razprav,” je dejal Peskov. Ob tem pa je dodal: “Predstavniki ljudstva odražajo mnenje ljudi.”

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa je v Kijevu opozoril, da če bo Rusija priznala uporniška ozemlja kot neodvisna, bo “Rusija de facto in de iure odstopila od dogovorov iz Minska z vsemi posledicami, ki bodo sledile”. “Naše partnerje smo že opozorili na to stališče,” je dejal pred glasovanjem v Moskvi.

Tudi EU je danes v odzivu obsodila odločitev dume. “To priznanje bi bilo očitna kršitev sporazumov iz Minska,” je na Twitterju zapisal visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je posvaril pred kakršnimi koli potezami za priznanje dveh odcepljenih ozemelj. Opozoril je, da bi to bila “ponovna očitna kršitev ozemeljske celovitosti in suverenosti Ukrajine”. “Nobenega dvoma ni, da sta Doneck in Lugansk del Ukrajine znotraj mednarodno priznanih meja. Takšno priznanje bo torej kršitev mednarodnega prava,” je dejal Stoltenberg.

Poziv dume, spodnjega doma ruskega parlamenta, prihaja sredi diplomatskih prizadevanj za preprečitev ruske invazije na njeno prozahodno sosedo Ukrajino, ki naj bi jo Moskva po opozorilih Washingtona morda načrtovala že sredi tedna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!