Dvajsetletna misija Združenih narodov bo v Afganistanu delovala še vsaj eno leto

Svet 16. Mar 202417:28 0 komentarjev
Varnostni svet Zdurženih narodov je podaljšal misijo v Afganistanu (Unama)
Foto: PROFIMEDIA

Misija Združenih narodov v Afganistanu (Unama) je podaljšana za eno leto in bo delovala še najmanj do 17. marca prihodnje leto. Tako je v petek odločil varnostni svet Združenih narodov.

Varnostni svet Združenih narodov (ZN) je v petek za eno leto podaljšal misijo ZN v Afganistanu (Unama). Unama bo tako predvidoma delovala še najmanj do 17. marca 2025, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Misija je že skoraj dve desetletji odgovorna za koordinacijo političnega razvoja in humanitarne pomoči v Afganistanu. Nadzoruje pa tudi spoštovanje človekovih pravic, ki so predvsem od ponovnega vzpona talibanov leta 2021 na udaru.

Poskus vzpostavitve zaupanja do talibanov

Po besedah predstavnika Japonske v varnostnem svetu ZN mednarodna skupnost sicer poskuša vzpostaviti zaupanje do talibanov. Za zdaj sicer še nobena država uradno ni priznala talibanske vlade, ki se mednarodno sooča predvsem z očitki glede kršenja pravic žensk. Podaljšanje misije ZN so medtem v Kabulu pozdravili.

Slovenija, ki je podprla podaljšanje misije, je v utemeljitvi glasu izpostavila pomen delovanja Uname na področju človekovih pravic, humanitarne pomoči in političnega dialoga, so sporočili na družbenem omrežju X.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!