Dve največji evropski letalski družbi v nove ukinitve letov

Gospodarstvo 09. Jul 202213:21 0 komentarjev
Lufthansa
Kai Pfaffenbach/REUTERS

Dve največji evropski letalski družbi Lufthansa in KLM sta zaradi pomanjkanja osebja napovedali nove odpovedi letov. KLM bo do konca avgusta ukinil 20 povratnih letov na evropska letališča, Lufthansa pa je sporočila, da bo prihodnji teden ukinila 770 letov.

Evropski letalski prevozniki se soočajo z ozkimi grli brez primere in dolge vrste potnikov, ki čakajo na prijavo za let, se vijejo na letališčih vse od londonskega Heathrowa do Bruslja in Dusseldorfa v Nemčiji.

Motnje so povzročili spori s sindikati, pomanjkanje osebja in zmanjševanje stroškov med pandemijo covida-19, ki se zdaj vračajo letalskim družbam kot bumerang, ljudje pa so ob zrahljanih ukrepih za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom v času poletnih počitnic željni potovanj.

Visoki stroški energentov in pomanjkanje osebja pestijo tudi nemškega nizkocenovnega prevoznika Eurowings. Iz družbe v lasti nemške Lufthanse so tako konec tedna sporočili, da bodo svoje cene zvišali za najmanj deset odstotkov.

Izvršni direktor Jens Bischof je za časnik Rheinische Post povedal, da se soočajo z rastjo stroškov, ki samo za Eurowings znaša najmanj 100 milijonov evrov. “Posledično bomo morali prilagoditi svoje cene, ki so ŽE sedaj približno deset odstotkov višje kot leta 2019, za najmanj dodatnih deset odstotkov,” je dejal.

Težave zaradi pomanjkanja osebja so se najprej pojavile pri KLM in NA amsterdamskem letališču Schiphol. Vsak dan se pred letališčem vijejo več sto metrov dolge vrste potnikov in da bI nekoliko razbremenili položaj, so se pri KLM odločili za dodatne ukrepe. Do konca avgusta so tako napovedali ukinitev 20 povratnih letov dnevno.

Iz Lufthanse so medtem sporočili, da bodo v času do 14. julija ukinili 770 letov na in z letališč v Frankfurtu in Münchnu. Po tem datumu so možne dodatne spremembe poletnega voznega reda, so po poročanju časnika Financial Times sporočili iz družbe.

Že pred poletjem je Lufthansa zaradi pomanjkanja osebja najprej sporočila, da bo julija na letališčih v Frankfurtu in Münchnu odpovedala 900 letov, nato pa je sklenila odpovedati še dodatnih 2200 od okoli 80.000 letov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!