Dvema tretjinama globokomorskih vrst grozi izumrtje

Svet 11. Dec 202113:35 > 13. Dec 2021 07:30 0 komentarjev
Morje, mehkužci, morsko dno
Profimedia

Raziskovalci Queen's University Belfast so ugotovili, da skoraj dvema tretjinama globokomorskih vrst grozi izumrtje. Z raziskavo so omogočili, da so na svetovni rdeči seznam ogroženih vrst dodali 184 globokomorskih vrst. Ugotovili so tudi, da pomembno tveganje za izumrtje predstavlja globokomorsko rudarjenje, zato potrebujemo boljšo regulacijo tega področja.

Nova raziskava Queen’s University v Belfastu je omogočila, da je 184 globokomorskih vrst uvrščenih na svetovni Rdeči seznam ogroženih vrst. Skoraj dve tretjini ocenjenih vrst sta uvrščeni med ogrožene vrste. To pomeni, da se na rdečem seznamu po stopnji ogroženosti uvrščajo v eno od treh kategorij – med kritično ogrožene, ogrožene ali ranljive vrste.

Na rdeči seznam Svetovne zveze za varstvo narave (IUCN), ki je ključni kazalnik stanja svetovne biotske raznovrstnosti, je sicer uvrščenih več kot 140 000 vrst. Od teh je manj kot 15 odstotkov morskih vrst in skoraj nobene globokomorske. Zaradi oddaljenosti teh habitatov so slednji pogosto tudi slabo raziskani.

Nova študija, objavljena v reviji Frontiers in Marine Science, se osredotoča na ocenjevanje vrst, ki jih najdemo v hidrotermalnih vrelcih. Gre za globokomorske ekosisteme s podobno pestrostjo življenja kot jo najdemo v tropskih deževnih gozdovih ali koralnih grebenih. Na svetu je znanih približno 600 takšnih točk, večina pa je velikih tretjino nogometnega igrišča.

Ta območja so zaradi svojih naravnih virov čedalje bolj priljubljene tarče hitro rastoče industrije globokomorskega rudarjenja. S študijo so zato raziskovalci želeli bolje razumeti, kakšno grožnjo to predstavlja za bogato morsko življenje na teh območjih, je povedala vodilna raziskovalka in doktorska študentka Queen’s University Belfast Elin Thomas.

Globokomorskim vrstam grozi izumrtje
Profimedia

Osredotočili so se na mehkužce

V raziskavi so se osredotočili na mehkužce, ki so ena od prevladujočih skupin v teh habitatih. Za oceno tveganja izumrtja vseh vrst mehkužcev so uporabili merila Rdečega seznama IUCN.

Raziskava je pokazala, da se skoraj dve tretjini (62 odstotkov) vrst mehkužcev od skupno 184 vrst, vključenih v raziskavo, uvršča na seznam ogroženih vrst. Med njimi se jih 39 odstotkov uvršča v kategorijo kritično ogroženih, 32 v kategorijo ogroženih in 43 v kategorijo ranljivih vrst.

Rezultati po besedah Elin Thomas kažejo, da je treba te vrste treba nujno zaščititi pred izumrtjem.

Globokomorska rudarska industrija veliko tveganje za izumrtje vrst

Največja nevarnosti izumrtja grozi mehkužcem iz hidrotermalnih vrelcev v globinah Indijskega oceana, kar sovpada z razporeditvijo rudarskih pogodb, ki jih je odobrila Mednarodna oblast za morsko dno. To je po mnenju je jasen dokaz, da globokomorsko rudarjenje predstavlja tveganje za izumrtje the vrst, opozarjajo raziskovalci.

PREBERITE ŠE:

“Dejansko smo ugotovili, da sta imela upravljanje morskega dna in regulacija rudarstva največji vpliv na tveganje izumrtja vrst, zato nujno potrebujemo predpise. To raziskavo je treba uporabiti za razvoj novih politik za zaščito teh vrst preden bo prepozno,” je povedala Thomas.

Nov pristop, ki združuje regulacijo področja rudarstva in razširjenost vrst, je bil objavljen v reviji Conservation Biology.

“Ključnega pomena je, da še naprej poglabljamo svoje razumevanje morskega okolja, preden bo za preveč vrst prepozno,” je še dodala raziskovalka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!