Dvesto španskih šolarjev “ujetih” v hotelski karanteni

Koronavirus 30. Jun 202107:48 > 12:16 0 komentarjev

Dvesto španskih šolarjev – več je mladoletnih – preživlja obvezno karanteno v hotelu na Majorki. Kot pravijo, ne vedo, do kdaj bodo morali ostati v hotelu, ki ga 24 ur na dan straži policija. V karanteno so jih poslali po izbruhu koronavirusa na otoku, ki so ga oblasti povezale ravno s potovanji šolarjev ob koncu šolskega leta.

“Strah nas je, ker nam niso povedali, kako dolgo bomo tukaj ujeti,” je za medije povedala 17-letna Lucía Cano, ki trenutno s skupino šolarjev biva v hotelu na Majorki. “Preselili so nas brez soglasja naših staršev,” je dodala.

Lucía je ena od dvesto španskih šolarjev, ki so ujeti v karanteni v hotelu Palma Bellver na Majorki. Potem ko se je koronavirus pojavil pri več kot tisoč posameznikih na otoku, jih zdaj v hotelu straži policija. Izbruh koronavirusa so namreč povezali s skupinami šolarjev, ki so na Majorko prišle praznovat konec šolskega leta.

Prejšnji teden je več študentov skušalo zapustiti otok, pa so jih policisti ustavili na meji in preselili v karanteno v hotel. Trem se je uspelo vrniti na celino, oblasti pa so izdale odredbe za njihov pripor, poročajo lokalni mediji. Zdaj so v hotelu na otoku pod 24-urnim policijskim nadzorom.

Da bi izkazali svoje nezadovoljstvo s karanteno, šolarji protestirajo z balkonov in na družbenih omrežjih, kjer uporabljajo ključnik #secuestrogobiernobalear, kar pomeni ‘ugrabitev balearske vlade’.

Okužbe, povezane z izbruhom na Majorki, predstavljajo približno pet odstotkov novih primerov, potrjenih v preteklem tednu, je v torek dejal vodja španskega organa za javno zdravje.

“Prisilili so nas”

Lucía se je s prijatelji za dopust na Majorki dogovorila že oktobra. “Najprej so rekli, da nas bodo tožili, če ne gremo v hotelsko karanteno,” je pojasnila po poročanju BBC. “Pravzaprav so nas prisilili.”

Nihče od njene skupine prijateljev ni bil pozitiven na koronavirus, kljub temu pa ne smejo zapustiti hotelskih sob brez nadzora. Pritožila se je tudi, da v hotelu tvegajo, da bi se koronavirusa nalezli od gostov, ki v njem preživljajo karanteno, saj virus dejansko imajo.

Šolarji v hotelski karanteni na Majorki Šolarji v hotelski karanteni na Majorki
Enrique Calvo/REUTERS
Šolarji v hotelski karanteni na Majorki Šolarji v hotelski karanteni na Majorki
Enrique Calvo/REUTERS
Šolarji v hotelski karanteni na Majorki Šolarji v hotelski karanteni na Majorki
Enrique Calvo/REUTERS

BBC je za komentar prosil tudi hotel Palma Bellver in zdravstvene organe Majorke, vendar se še niso odzvali. Se je pa odzvala ministrica za zdravje Balearskih otokov Patricia Gómez, ki je vztrajala, da želijo zaščititi lokalno prebivalstvo s tem, da “prekinjajo verigo okužb”. Do zdaj je bilo 26,1 odstotka mladih, ki so v hotelski karanteni, pozitivnih na koronavirus, dvanajst pa jih je bilo sprejetih v bolnišnico z blagimi simptomi, je dejala v ponedeljek.

“Ne vem, kaj se bo zgodilo”

Tudi 18-letni Daniel Hardy je BBC potožil čez skrbi, ki jih ima zaradi bivanja v hotelu s policijsko stražo. Izhoda iz hotel nima, čeprav se je dvakrat testiral na koronavirus in sta bila oba testa negativna. Na otok je prišel prejšnji teden v torek in kot ostali šolarji še ne ve, kdaj se bo lahko vrnil domov. “Ne vem, kaj se bo zgodilo,” je povedal za BBC.

Da nimajo dovolj podatkov, je povedal tudi 18-letni Ignacio Fuentes. “Nismo prepričani, kako dolgo bomo morali ostati tukaj,” je povedal. “Večina nas je izolirana posamično, kar pomeni, da naslednje dni ne bomo mogli govoriti z nikomer iz oči v oči,” je dodal. Čeprav so hotelske sobe udobne, je bivanje v karanteni zanj depresivno, je še dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!