Dviganje in spuščanje slovenske zastave pred veleposlaništvom v Kijevu

Svet 31. Mar 202217:43 > 18:20 2 komentarja
Boštjan Lesjak
Ministrstvo za zunanje zadeve/TWITTER

Slovenska zastava zopet visi pred našim veleposlaništvom v Kijevu. Kot razlog za to na MZZ navajajo okrepitev varovanja ulice, v kateri se nahaja slovensko diplomatsko predstavništvo. Je pa odstranitev zastave tako v diplomatskih kot v političnih krogih sprožila burne odmeve.

Kot smo poročali včeraj, so iz varnostnih razlogov z droga pred slovenskim veleposlaništvom v Kijevu sneli slovensko zastavo, saj da je preveč podobna ruski. A je ta danes spet zaplapolala. Kot so sporočili z Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ), so namreč ukrajinski varnostni organi okrepili varovanje ulice, kjer so poleg slovenskega še druga veleposlaništva. “Zato je danes začasni odpravnik poslov Boštjan Lesjak vrnil slovensko zastavo na drog pred stavbo veleposlaništva, kjer bo tudi ostala,” so zatrdili na MZZ.

Ob tem so še zapisali, da je slovenski veleposlanik v Ukrajini Tomaž Mencin ob evakuaciji osebja slovensko in evropsko zastavo pustil na drogu, a so nekaj dni zatem ukrajinski varnostni organi slovensko zastavo umaknili, zastavo EU pa so pustili. Začasni odpravnik poslov Lesjak je našo zastavo ob prihodu v Kijev kot gesto ponovnega odprtja slovenskega veleposlaništva spet dvignil, na prošnjo ukrajinskih varnostnih služb pa jo je po dveh dneh zopet umaknil. Razlog za umik naj bi bil, da bi lahko podobnost z rusko zastavo povzročila neželene incidente.

Burni odzivi v različnih krogih

Umik zastave pa je dvignil precej prahu v različnih krogih. Več diplomatov je takšno odločitev ocenilo kot neprimerno, celo kot sramotno. Izpostavili so, da ne more neka država od druge zahtevati, da umakne svoj simbol. Ob tem so spomnili na vsestransko pomoč Slovenije Ukrajini in poudarili, da bi morala ukrajinska stran zagotoviti varnost slovenskega veleposlaništva.

Oglasilo se je tudi več politikov. Prvak LMŠ Marjan Šarec je na Twitterju zapisal, da se je vsa slovenska pomembnost v Kijevu sesula v prah. “Odpravnik poslov je moral sneti našo zastavo, ker so Ukrajinci tako rekli. Gre za kar veliko blamažo. V smislu ‘če že morate biti tukaj, bodite, le ne razkazujte se preveč’. Včasih je manj več,” je ocenil Šarec. Poslanec SD Matjaž Nemec, ki je bil v preteklosti tudi predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, pa je umik zastave pospremil z besedami. “Od katastrofe do katastrofe.”

Odzval se je tudi antropolog Dan Podjed, ki je na družbenem omrežju sarkastično pripomnil, da smo v Kijev poslali junaško odpravo, ki je previdno snela našo zastavo.

V pogovoru za N1 je še navedel, da spust zastave simbolno pomeni znamenje predaje. “Zanimivo, da je vojaško-mirovna misija v Kijevu naprej izvedla dvig zastave in kmalu za tem še njen spust. Mislim, da je bil predvsem dvig nepremišljen. Razumem, da nekateri mislijo, da gre pri dvigu slovenske zastave za provokacijo, saj jo zlahka zamenjamo za rusko zastavo. Ne glede na to situacijo pa gre za našo zastavo in je prav, da smo nanjo ponosni. Res je podobna ruski, vsekakor pa ni enaka,” je dejal Podjed.

Ob zapletu s slovensko zastavo pa se je na družbenem omrežju spet razplamtela razprava o tem, ali bi bilo treba slovenske simbole zamenjati oziroma spremeniti. Podjed se ob tem sprašuje, ali bomo ob vsaki krizi zamenjali simbole. “Vendarle je ta zastava že 30 let z nami. Zanimivo bi bilo spremljati, kako bi zamenjavo simbolov argumentirali tisti, ki zastavo največkrat uporabljajo za politično propagando na raznih zborovanjih,” je dejal Podjed. Ob tem pa dodal, da smo v Sloveniji z idejo zastave kot simbola slovenstva preveč obremenjeni. “Prav je, da svoje simbole cenimo, ni jih pa treba zlorabljati, spreminjati in izpostavljati,” je še ocenil Podjed.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje