Džakarta z najbolj onesnaženim zrakom: v okolici mesta deset termoelektrarn

Svet 10. Avg 202316:48 0 komentarjev
Džakarta
PROFIMEDIA

Indonezijska prestolnica Džakarta že cel teden kraljuje pri samem vrhu neslavne lestvice mest z najbolj onesnaženim zrakom na svetu. Tako prebivalci kot okoljevarstveniki so zaskrbljeni za svoje zdravje in okolje. Indonezijski predsednik vidi rešitev v načrtovani podzemni železnici in preselitvi prestolnice, ki jo bodo preselili tudi zaradi njenega pogrezanja in preobremenjenosti s prometom.

Džakarta, okoli 30-milijonsko velemesto, je po koncentraciji najbolj nevarnih trdnih delcev PM 2,5 od ponedeljka do srede vsak dan na vrhu seznama mest z najbolj onesnaženim zrakom prehitelo mesta, kot so Rijad, Doha in Lahore. Seznam pripravlja švicarsko tehnološko podjetje IQAir. Danes je indonezijska prestolnica na še vedno zelo visokem petem mestu, na vrhu pa je glavno mesto Bangladeša Daka.

V Džakarti sicer redno beležijo nevarne ravni trdih delcev PM 2,5, ki lahko prodrejo v dihalne poti in povzročijo težave z dihali. Ti večkrat presegajo najvišje vrednosti, ki so po merilih Svetovne zdravstvene organizacije še sprejemljive.

Indonezijski predsednik bi preselil prestolnico

Indonezijski predsednik Joko Widodo je v ponedeljek novinarjem dejal, da namerava onesnaženje zraka v prestolnici zmanjšati z zmanjšanjem njenega “bremena” s preselitvijo prestolnice v mesto Nusantara na otoku Borneo prihodnje leto. K manjši onesnaženosti zraka naj bi vplivala tudi načrtovana podzemna železnica.

Za preselitev prestolnice so se odločili zaradi njenega počasnega pogrezanja in prometne preobremenjenosti, ki je posledica slabe infrastrukture. Prihodnjo prestolnico gradijo sredi deževnega gozda, zato okoljevarstveniki že opozarjajo, da utegne škodovati ekosistemom na območju, ki ga že ogrožajo rudarjenja in plantaže oljnih palm.

V okolici prestolnice še vedno deset termoelektrarn

Prebivalci Džakarte se pritožujejo, da onesnaževanje, ki ga povzročajo industrijski smog, prometni zastoji in termoelektrarne na premog, vpliva na njihovo življenje in zdravje. Po podatkih okoljevarstvene organizacije Greenpeace Indonesia je v krogu sto kilometrov od prestolnice deset termoelektrarn na premog.

Indonezija se je sicer zavezala, da bo od letošnjega leta prenehala graditi nove termoelektrarne na premog in da bo do leta 2050 postala ogljično nevtralna. Kljub protestom aktivistov pa še naprej širi veliko termoelektrarno na premog Suralaya na otoku Java, ki je ena največjih v jugovzhodni Aziji.

Onesnaženost zraka po ocenah letno prispeva k predčasni smrti sedem milijonov ljudi in po mnenju Združenih narodov predstavlja največje okoljsko tveganje za zdravje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!