Eden najstarejših časopisov po 320 letih ne bo več izhajal v tiskani obliki

Svet 28. Apr 202313:16 0 komentarjev
Wiener Zeitung
Profimedia

Avstrijski parlament je v četrtek sprejel odločitev o ukinitvi tiskane izdaje enega najstarejših dnevnih časopisov na svetu – Wiener Zeitung. Bralci ga bodo lahko v prihodnje brali le še v digitalni obliki.

Avstrijski parlament je sprejel odločitev o ukinitvi tiskane izdaje časopisa Wiener Zeitung. Kljub ostrim kritikam umetnikov in opozicije bo 320 let star časnik odslej izhajal le še kot mesečnik, je sklenila konservativno-zelena koalicija.

Dnevnik je bil ustanovljen leta 1703 pod imenom Wienerisches Diarium (Dunajski dnevnik, op. a.) in je bil uradni časopis habsburške monarhije. Leta 2021 je koalicija odločila, da bo časopis prenehal objavljati oglase podjetij, ki so bili tudi glavni vir njegovega financiranja. “Časopis ima več bralcev nad starostjo 90 let, kot mlajših od 30,” je dejala ministrica za družinsko politiko in medije Susanne Raab.

Avstrijska pisateljica in Nobelova nagrajenka Elfriede Jelinek in umetnik André Heller sta le dva izmed uglednih predstavnikov družbe, ki so se trudili ohraniti tiskano izdajo. Odločitev so kritizirali tudi predstavniki opozicije, ki menijo, da bo s tem medijski prostor osiromašen. “To je udarec za medijsko politiko in kulturo,” je dejal namestnik predsednika socialdemokratov (SPÖ).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!