Egipt neuspešen s pobudo za premirje, izraelska vojska z novimi napadi na Gazo

Svet 13. Maj 202313:07 0 komentarjev
Gaza
Ibraheem Abu Mustafa/REUTERS

Po neuspešnem posredovanju Egipta za prekinitev ognja se nadaljujejo obstreljevanja med izraelsko vojsko in palestinskim Islamskim džihadom v Gazi. Potem ko so izraelska letala bombardirala položaje Islamskega džihada, je Islamski džihad proti Izraelu izstrelil rakete. Na severu Zahodnega brega so medtem izraelski vojaki v raciji ubili dva moška.

Po razmeroma mirni noči v Izraelu se je po neuspelem egiptovskem posredovanju za prekinitev ognja davi ponovno začela izmenjava ognja med izraelsko vojsko in palestinskimi oboroženimi skupinami na območju Gaze. Egiptovski predstavitvi predloga za prekinitev ognja je sicer sledila osemurna prekinitev spopadov, kar je vzbudilo upanje na ustavitev nasilja, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Palestinski Islamski džihad je v petek preklical izstrelitev raket, predvideno ob 21.00 po krajevnem času, in pozval prebivalce Gaze, naj gredo na strehe in praznujejo z žvižgi in vzkliki Bog je velik.

Davi pa je Izrael izvedel nove bombne napade na cilje Islamskega džihada, zlasti na dva poveljniška centra za visoke člane organizacije na območju Gaze. Domnevno so ju uporabljali za načrtovanje in vodenje terorističnih dejavnosti proti Izraelu ter za organizacijo izstreljevanja raket proti Izraelu, je sporočila izraelska vojska.

Davi je tudi Islamski džihad ponovno začel izstreljevati rakete, kar je v več mestih na jugu Izraela sprožilo protiletalske alarme.

Na Zahodnem bregu izraelski vojaki ubili dva Palestinca

Palestinsko ministrstvo za zdravje je medtem sporočilo, da so izraelski vojaki v begunskem taborišču Balata v Nablusu na Zahodnem bregu v raciji ubili dva moška, stara 19 in 32 let, še poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med Izraelom in Palestinci so se v zadnjih dneh znova okrepile napetosti, potem ko je prišlo do več raketnih napadov palestinskih skrajnih skupin na Izrael, ki je na palestinskih ozemljih, zlasti na območju Gaze, izvedel vojaške operacije. Od torka, ko se je začela izraelska vojaška operacija proti Islamskemu džihadu, je bilo v spopadih ubitih 33 Palestincev. Ena oseba je bila ubita tudi v Izraelu, po navedbah lokalnih medijev gre za 80-letno žensko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!