V napadu izraelske vojske ubit še en poveljnik palestinske oborožene skupine

Svet 11. Maj 202307:30 0 komentarjev
Gaza
Ibraheem Abu Mustafa/REUTERS

V nadaljevanju izraelskih napadov na območje Gaze je bil ubit poveljnik oborožene palestinske skupine Islamski džihad. V najsilovitejšem medsebojnem obstreljevanju v zadnjih devetih mesecih so palestinski skrajneži v sredo nad Izrael izstrelili več kot 460 raket, izraelske sile pa so napadle več kot 130 ciljev v Gazi. Izraelski napadi so v zadnjih dneh zahtevali življenja vsaj 24 Palestincev, tudi civilistov.

V izraelskem zračnem napadu na Gazo je bil ubit poveljnik palestinske oborožene skupine Islamski džihad, poročajo tuji mediji. Ali Hasan Gali, znan tudi kot Abu Muhamed, je bil ubit v stanovanju v petem nadstropju blizu kraja Kan Junis. Vodil je enoto, zadolženo za izstreljevanje raket.

V preteklih dneh so spopadi med izraelsko vojsko in palestinskimi silami znova eskalirali. Samo v sredo je iz Gaze proti Izraelu poletelo 460 raket – večina tarč ni zadela oziroma so jih prestregli –, izraelska vojska pa je zadela več kot 130 vojaških tarč v Gazi, navaja britanski BBC. Spopadi med Islamskim džihadom in izraelsko vojsko so najhujši v zadnjih devetih mesecih oziroma od avgusta lani, ko je bilo v Gazi ubitih 49 Palestincev.

Od torka je bilo v Gazi ubitih najmanj 24 ljudi, med njimi najmanj deset civilistov (po poročanju Al Džazire pet žensk in pet otrok). Ubiti so bili tudi trije drugi poveljniki Islamskega džihada. Smrtnih žrtev v Izraelu medtem v času tokratnih spopadov niso zabeležili.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je smrt poveljnikov Islamskega džihada komentiral z besedami, da so oboroženemu gibanju “zadali največji udarec doslej”, a da vojaške kampanje še ni konec, še navaja BBC.

Islamski džihad je za Hamasom drugo največje oboroženo gibanje v Gazi.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Foto: Ronen Zvulun/REUTERS)

Mednarodni pozivi k prenehanju spopadov

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je po koncu pogovorov, na katerih so skušali najti možnosti za oživitev prizadevanj za mir med Izraelom in Palestinci, dejala, da se mora prelivanje krvi nemudoma ustaviti. Dodala je, da se ima Izrael pravico braniti, vendar mora pri tem zaščititi civilno prebivalstvo in spoštovati načelo sorazmernega odgovora na grožnje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

K miru je pozval tudi jordanski zunanji minister Ajman Safadi. Opozoril je, da je umiritev stanja na območju nujna, vzpostaviti pa morajo ukrepe, ki bodo gradili zaupanje med sprtima stranema in ustvarili možnost za trajni mir.

Podporo Izraelu je izrazil veleposlanik ZDA v Izraelu Tom Nides, Washington pa po njegovih navedbah sodeluje pri umirjanju napetosti. Izraelske napade pa je obsodil egiptovski zunanji minister Sameh Šukri, ki je dejal, da so privedli do “mučeniške smrti otrok in žensk”, za zaustavitev kroga nasilja pa je treba ustaviti vojaške operacije. Te po njegovih besedah ogrožajo prizadevanja Egipta za mir na tem območju.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v sporočilu za javnost sporočil, da se Evropska unija v celoti pridružuje današnji skupni izjavi “münchenske skupine” v Berlinu, v kateri je imela svoje predstavnike. Zlasti pozdravlja prizadevanja Egipta za takojšnjo prekinitev ognja.

Izrazil je globoko zaskrbljenost EU zaradi stopnjevanja nasilja v zadnjih dneh v Izraelu in na zasedenih palestinskih ozemljih, ki je zahtevalo “nesprejemljive civilne žrtve, tudi otrok”. EU je pozvala “k takojšnji celoviti prekinitvi ognja, ki bo končala izraelske vojaške operacije v Gazi in trenutno raketno obstreljevanje Izraela, ki je nesprejemljivo”. Pri tem je izpostavila pomen spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava, piše na spletni strani Evropske službe za zunanje delovanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!