Ekipa N1 v Turčiji posnela “čudež”: po 6 dneh iz ruševin rešena ženska (VIDEO)

Svet 11. Feb 202318:25 1 komentar

Kriki navdušenja in aplavz so odjeknili v enem od najbolj prizadetih turških mest Kahramanmaraş. Reševalci so 144 ur po potresu rešili preživelo žensko, ki je bila ujeta pod ruševinami. Ekipa N1, ki je spremljala reševanje, pravi, da je iz ruševin še vedno slišati glasove. Eden od reševalcev je po uspešni akciji novinarjem povedal: "To je najboljši dan mojega življenja."

“To je novi rekord, bog nas je blagoslovil. Zelo smo srečni,” je skupini novinarjev, med katerimi je bila tudi zagrebška ekipa N1 z novinarko Ivo Puljić Šego, povedal eden od 40 reševalcev, ki so danes sodelovali pri reševanju ženske iz ruševin. Šest dni oziroma 144 ur po prvem rušilnem potresu, ki je v ponedeljek prizadel Turčijo, so žensko po imenu Tuğçe previdno potegnili izpod kupa ruševin. Po dveurnem reševanju.

Kot je razvidno iz zgornjih posnetkov, so jo reševalci previdno položili na nosila in namestili, preden so jo prenesli do reševalnega vozila, ki jo je odpeljalo v zdravniško oskrbo. Takoj, ko je bila ženska varno nameščena na nosila, je med reševalci odjeknil glasen aplavz, ki so ga pospremili kriki navdušenja in zahvala bogu. Reševalec po imenu Zafer je povedal, da je bila ženska prisebna, govorljiva in v relativno dobrem stanju.

Kot je še dodal vidno presenečeni reševalec iz Ankare, ki je v Kahramanmaraş prišel pred dvema dnevoma, so imeli srečo, da so našli žensko, saj jim je včeraj bilo rečeno, da na tem območju ni več preživelih. “To je čudež,” je še dodal. O poteku reševanja je povedal, da gre za zelo težko delo, saj dvigovanje betonskih blokov na velikem kupu ruševin, v katerem so še vedno ujeti ljudje, zahteva veliko fizične moči in naporov.

Preberite še: Strokovnjaka pojasnila, zakaj je bil potres v Turčiji tako smrtonosen

Ekipa N1 Zagreb se sicer že tretji dan prebija skozi najbolj prizadete dele Turčije in mesta, kjer so bili epicentri rušilnih potresov, ki že od ponedeljka tresejo tla v Turčiji in Siriji. Novinarka Iva Puljić Šego je že včeraj poročala o popolnoma uničenih mestih, ki so praktično izginila, in podobah, ki spominjajo na konec sveta. Poročala je o pomanjkanju humanitarne opreme, družini, ki že pet dni živi v parku, brez strehe nad glavo, in o težavnem reševanju, ki ga ponoči še dodatno otežuje hud mraz. Temperature se v Turčiji ponoči spustijo do nekaj stopinj pod ničlo. Turški mediji so poročali o tem, da so nekateri ujeti po ruševinami izgubili življenja prav zaradi podhladitev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje