Po eksplozijah na ruskih letališčih nov val zračnih napadov, Kijev brez poškodb

Svet 05. Dec 202213:28 > 21:30 6 komentarjev
Saratov
PROFIMEDIA

V eksplozijah na dveh vojaških letališčih v Rusiji je bilo ubitih in ranjenih več ljudi, danes poročajo ruski mediji. Na letališču v bližini mesta Rjazan je eksplodiral tovornjak s cisterno z gorivom, pri čemer so umrli trije ljudje, v eksploziji na letališču v Saratovu pa sta bila ranjena dva človeka. Moskva je za napada okrivila Ukrajino. Iz Ukrajine medtem poročajo o novih ruskih raketah, ki so poletele proti tarčam na ozemlju Ukrajine.

“Neidentificiran dron je napadel letališče v regiji Saratov,” je danes poročal spletni portal Baza. Dve osebi so morali zaradi poškodb odpeljati v bolnišnico. Na vzletni stezi v regiji Rjazan južno od Moskve pa je eksplodiral tovornjak za prevoz goriva, pri čemer so umrli trije ljudje, pet jih je bilo ranjenih, poroča nemška tiskovna agencija dpa, medtem ko britanski BBC, sklicujoč se na ruske državne medije, poroča o šestih ranjenih. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je “režim v Kijevu poskušal z brezpilotnimi letali sovjetske izdelave” napasti letališči v regiji Rjazan in Saratov in dodalo, da so bili ubiti trije vojaki.

Na letališču v Rjazanu naj bi bilo poškodovano letalo, na letališču Engels-2 pri Saratovu pa dve letali, poroča dpa, ki ob tem dodaja, da naj bi šlo za strateška bombnika dolgega dosega T-95. Te bombnike Rusija uporablja za raketne napade na Ukrajino, kjer je bila v preteklih tednih v raketiranju uničena kritična infrastruktura, zaradi česar so brez vode in elektrike ostali mnogi Ukrajinci.

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva so bili sovražni droni prestreženi, vendar pa so njihovi ostanki padli in eksplodirali na letališčih. Pri tem naj bi bili skupno ranjeni štirje vojaki, ki so jih prepeljali v bolnišnico, navaja AFP. Prizorišči napadov sta od ukrajinske meje oddaljeni več sto kilometrov.

Obe območji sta od ukrajinske meje oddaljeni več sto kilometrov. Po besedah guvernerja regije Saratov varnostne sile preverjajo, kot je dejal, “poročila o incidentu na vojaških objektih”, poroča BBC.

Kijev je v preteklih mesecih priznal napade na več ruskih vojaških oporišč na polotoku Krim, ki si ga je Rusija nezakonito priključila leta 2014. Poročila o zadnjih eksplozijah na dveh različnih vojaških lokacijah v Rusiji po navedbah BBC še podžigajo ugibanja, da za njimi morda stoji Ukrajina.

Nadaljevanje napadov na ukrajinske cilje

Ruske rakete so medtem danes znova poletele proti Ukrajini, zaradi česar so se ljudje po državi zatekli v zaklonišča, aktivirani pa so bili sistemi zračne obrambe, piše tiskovna agencija Reuters. Sirene, ki opozarjajo pred zračnimi napadi, so se med drugim oglasile v Kijevu.

Po poročanju Guardiana naj bi ukrajinske sile za zdaj odbile večino omenjenih zračnih napadov. Zadete naj bi bilo le nekaj manj pomembne infrastrukture. Med napadi se je v podzemno zaklonišče v Kijevu moral zateči tudi visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk, kjer se se je tudi sestal z ukrajinskimi aktivisti. Na videoposnetku in sliki, ki ju je Türk objavil na Twitterju, je videti njega in druge visoke uradnike ZN za pravice, ki sedijo v kleti, zaviti v zimske plašče. “Neverjetno, da se to v Ukrajini dogaja skoraj vsak dan,” je zapisal ob tem in dodal, da to ne sme postati nova normalnost.

Odesa brez vode, elektrike in ogrevanja

Medtem je skoraj polovica Kijeva še vedno brez elektrike. Po besedah predsednika Volodimirja Zelenskega so delavci že na delu in se trudijo čim prej ponovno vzpostaviti oskrbo z elektriko. Zelenski je ob tem dejal, da je ukrajinskim silam danes uspelo prestreči več deset ruskih raket.

Napadi se nadaljujejo v več delih Ukrajine, cilj raket pa je predvsem električna infrastruktura. Še najhuje naj bi jo v današnjih napadih odnesla Odesa, ki je ostala brez elektrike, vode in daljinskega ogrevanja.

Po uradnih podatkih je do izpadov in s tem povezanih okvar daljinskega ogrevanja in oskrbe z vodo prišlo tudi v industrijskem mestu Krivi Rog na jugovzhodu države. O eksplozijah, med katerimi jih je nekaj povzročila tudi ukrajinska protiraketna obramba, pa so poročali tudi iz osrednje in zahodne Ukrajine, navaja DPA.

O srditih bojih poročajo tudi iz vzhodnih regij Lugansk in Doneck, ki ju nadzorujejo Rusi. Ruska tiskovna agencija navaja, da naj bi ukrajinska vojska obstreljevala tudi civilne cilje v mestu Doneck in pri tem ubila štiri ljudi, poroča CNN.

Razmere naj bi bile zelo napete tudi v mestu Bahmut, ki ga nadzira Ukrajina. Od tam poročajo o ruskih napadih na center mesta, pri čemer naj bi bile poškodovane nekatere upravne stavbe, pa tudi stanovanjski objekti. Iz Bahmutu je bila sicer že prej evakuirana večina prebivalcev. V mestu jih naj bi tako ostalo le še okoli 12 od skupno 81 tisoč.

Med žrtvami tudi civilisti

Rakete naj bi zadele tudi civilne cilje, pri čemer naj bi bilo ranjenih ubitih več civilistov. V regiji Zaporožje naj bi ruske rakete po navedbah guvernerja regije Oleksandra Staruha ubile dve osebi in poškodovale več hiš, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kasneje so iz Kijeva sporočili, da so bili trije ljudje v tem napadu tudi ranjeni.

Navedbe o civilnih žrtvah prihajajo tudi iz območij pod nadzorom ruskih sil. Aleksej Kulemzin, župan mesta Doneck, ki ga obvladujejo separatisti, je sporočil, da je zaradi ukrajinskega obstreljevanja v mestu umrla ena oseba, še ena pa je ranjena, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Ena izmed raket naj bi danes zašla tudi na ozemlje Moldavije v bližini mesta Briceni, ki leži tik ob ukrajinsko-moldavski meji, še poroča Guardian. To naj bi potrdila tudi moldavska policija, ki je na tem območju našla dele zablodele rakete.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje