Bejrut leto po eksploziji: preiskava še v teku, proteste zaznamovalo nasilje

Svet 04. Avg 202107:34 > 20:07 0 komentarjev
Libanon
Imad Creidi /REUTERS

V Libanonu se spominjajo žrtev silovite eksplozije, ki je pred natančno letom dni odjeknila v pristanišču prestolnice Bejrut in zahtevala več kot 200 smrtnih žrtev. Francija je ob tem pripravila mednarodno donatorsko konferenco za Libanon. Preiskava še vedno poteka, izsledke pa naj bi predstavili do konca leta.

Ob obletnici eksplozije se v Libanonu, ki je v primežu gospodarske in politične krize, spominjajo žrtev. Vse javne ustanove so danes ostale zaprte, zastave pa so bile spuščene na pol droga. V Bejrutu je potekala žalna slovesnost, nedaleč od prizorišča, kjer se je zbralo več tisoč oseb, pa je policija razganjala protestnike, ki so od oblasti zahtevali, da prevzamejo odgovornost za eksplozijo.

Demonstranti so po navedbah medijske hiše Al Džazira oblegali stavbo parlamenta, policija pa je na njihovo dejanje odgovorila s solzivcem in vodnim topom. Več oseb je bilo poškodovanih. Reševalci so na območje poslali 21 reševalnih vozil in okoli sto reševalcev.

Francija je medtem skupaj z generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniem Gutteresom organizirala novo mednarodno donatorsko konferenco za Libanon in njegove prebivalce. V uradu francoskega predsednika Emmanuela Macrona so napovedali, da želijo zbrati 357 milijonov ameriških dolarjev.

Na konferenci predstavniki več držav in organizacij

Macron je na donatorski konferenci obljubil 100 milijonov evrov pomoči, za katero si v Parizu želijo, da bi bila namenjena za libanonsko šolstvo, zdravstvo, prehrano in kmetijstvo. Libanonski politiki je očital pomanjkljivosti na vseh ravneh. Opozoril je, da politiki niso uresničili obljubljenih reform.

Eksplozija v Bejrutu: prva obletnica Eksplozija v Bejrutu: prva obletnica
REUTERS/Imad Creidi
Eksplozija v Bejrutu: prva obletnica Eksplozija v Bejrutu: prva obletnica
REUTERS/Imad Creidi
Eksplozija v Bejrutu: prva obletnica Eksplozija v Bejrutu: prva obletnica
REUTERS/Imad Creidi
Eksplozija v Bejrutu: prva obletnica Eksplozija v Bejrutu: prva obletnica
REUTERS/Imad Creidi
Eksplozija v Bejrutu: prva obletnica Eksplozija v Bejrutu: prva obletnica
REUTERS/Imad Creidi

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je opozoril, da so v Libanonu nujne reforme za bolj trajnostjo pot iz krize. Libanonsko politiko je k dejanjem pozval tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Evropska komisija je danes obljubila 5,5 milijona evrov v humanitarni pomoči, s katero želi okrepiti odziv na pandemijo covida-19 v Libanonu.

Podobno kot Francija so ZDA danes obljubile skoraj 100 milijonov dolarjev dodatne pomoči, je na konferenci sporočil ameriški predsednik Joe Biden. “Ampak nobena količina zunanje pomoči ne bo dovolj, če se libanonski voditelji ne bodo zavezali k težkemu, a nujnemu delu reforme gospodarstva in boja proti korupciji,” je poudaril. ZDA so v minulih dveh letih Libanonu namenile 560 milijonov dolarjev v humanitarni pomoči.

Francoski predsednik Emmanuel Macron
Jean Bizimana/REUTERS

Udeležbo na donatorski konferenci sta med drugim potrdila še egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi in nemški zunanji minister Heiko Maas. Skupno so se je udeležili predstavniki iz okoli 40 držav in organizacij.

Kaj se je zgodilo?

4. avgusta lani je v bejrutskem pristanišču izbruhnil požar, ki je nato zajel tam shranjeni amonijev nitrat. Sprožila se je ogromna eksplozija, ki je uničila pristanišče in večji del mesta. Eksplodiralo naj bi 2.750 ton amonijevega nitrata. Umrlo je več kot 200 ljudi, okoli 6.000 pa jih je bilo ranjenih.

Preiskava eksplozije še vedno poteka. Po letu dni še vedno ni znano, kaj jo je sprožilo in zakaj so bile kemikalije nenadzorovano shranjene šest let. Doslej so ugotovili, kdo je odgovoren za prevoz amonijevega nitrata v Bejrut ter kdo je odločil, da se ga raztovori in shrani v pristanišču.

Vodja preiskave Tarek Bitar je julija napovedal zaslišanje tedanjega premierja Hasana Diaba in od parlamenta zahteval, da trem nekdanjim ministrom, ki so zdaj poslanci, odvzame imuniteto. Parlament je zahteval dodatne dokaze, kar pa je sodnik zavrnil. Odgovorni tako preiskavo blokirajo tudi s sklicevanjem na imuniteto. Družine žrtev so sicer ob obletnici od vlade zahtevale, da odgovornim odvzame imuniteto.

Bejrut
Emilie Madi/REUTERS

Preiskavo je izvedla tudi nevladna organizacija Human Rights Watch, ki libanonskim oblastem očita malomarnost. Zahtevajo neodvisno preiskavo pod okriljem Združenih narodov, pozvali so k mednarodnim sankcijam proti vodilnim v Libanonu.

Država je že vse od eksplozije brez vlade s polnimi pooblastili, saj je Diabova vlada nekaj dni po njej odstopila. Pretekli teden so dobili že tretjega mandatarja za sestavo vlade. To je postal milijarder in poslovnež Najib Mikati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!