El Chapova žena obsojena zaradi trgovine z mamili

Svet 01. Dec 202111:42 > 12:16 0 komentarjev
Emma Coronel
PROFIMEDIA

Emmo Coronel Aispuro, ženo Joaquina "El Chapa" Guzmana, so v torek obsodili na tri leta zapora in štiri leta pogojne kazni. Zasegli so ji tudi 1,3 milijona evrov.

31-letna Emma Coronel Aispuro je 10. junija priznala krivdo zaradi preprodaje mamil in pranja denarja. Zločini so bili povezani z narkoimperijem njenega moža, Joaquina “El Chapa” Guzmana. Že odsluženi čas v zaporu ji bodo upoštevali pri prestajanju dosojene kazni.

Coronel je nagovorila sodišče, preden je izvedela za sodbo, in izrazila globoko obžalovanje zaradi svoje vpletenosti. Obžalovala je škodo, ki jo je morebiti povzročila državljanom ZDA. Povedala je tudi, da razume, da bi sodnik težko prezrl dejstvo, da je Guzmanova žena in da bi se lahko čutil dolžnega izreči strožjo kazen.

Povedala je, da je sprejela vso odgovornost, in sodnika prosila, naj ob izreku kazni upošteva njeni 9-letni dvojčici, ki bosta prisiljeni odraščati brez nje.

Coronelin odvetnik Jeffrey Lichtman je sodnika prosil, naj razmisli o nevarnosti, s katero se lahko Emma Coronel spoprime zaradi anonimnih virov, citiranih v novicah po njeni aretaciji, ki trdijo, da je sodelovala z ameriško vlado proti drugim članom kartela Sinaloa, za kar Lichtman trdi, da ni res.

Dejal je, da se morda nikoli ne bo mogla vrniti v Mehiko, saj bi postala tarča kartela.

Tožilci so zahtevali 48 mesecev zapora, kar je bilo devet mesecev pod minimalno kazensko sankcijo, pet let pogojne kazni in zaseg 1,5 milijona dolarjev (1,3 milijona evrov). Čeprav so njeni zločini resni, je zvezni tožilec Anthony Nardozzi na sodišču dejal, da je bila njena vloga minimalna in da je Coronel “le zobnik v zelo velikem kolesju kriminalne združbe”. Coronel je kmalu po aretaciji sprejela polno odgovornost, s čimer je vladi prihranila čas in sredstva pri zaslišanjih in morebitnih pripravah na sojenje. Hkrati je ne bremenijo nobeni predhodni zločini, kar je olajševalna okoliščina.

Lichtman je povedal, da je bil čas, ki ga je Coronel že odslužila, težek zaradi ukrepov proti širjenju covida-19 in zaradi tega, ker je bila zaprta 22 ur na dan zaradi varnosti. Sodnik je dejal, da je upošteval te pogoje, vendar je opozoril, da se glede na epidemijo morda ne bodo izboljšali.

Sodnik je izrekel manjšo sankcijo, kot je priporočilo tožilstvo, saj ni upošteval le teh dejavnikov, temveč tudi to, da je Coronel Guzmana spoznala, ko je bila mladoletna, stara 17 let, in se z njim poročila pri 18.

Coronel na zaslišanju ni bila nosila lisic, nosila je obrazno masko in ni imela ličil, kar je opazna sprememba v primerjavi s časom, ko je bila prisotna na sodnih postopkih svojega moža.

Na koncu zaslišanja je sodnik Emmi Coronel sporočil: “Vso srečo. Upam, da boste dvojčici vzgajali v drugačnem okolju, v katerem ste živeli do zdaj. Vso srečo.”

Sodnik mora odločiti še, kje bo Coronel služila svojo kazen. Obramba je prosila, da bi bila zaprta v bližini Los Angelesa, saj tam živita njeni hčerki. Coronel, ki ima dvojno državljanstvo – ameriško in mehiško – je bila aretirana februarja na mednarodnem letališču Dulles.

Po zaslišanju je Lichtman dejal, da kazen odraža vpletenost njegove stranke. “Njena vloga je bila preprosto biti žena,” je dejal Lichtman. “Kazen odraža nekoga, ki je vpleten v zelo veliko zaroto, a je sam zelo majhen del tega, in to kažejo dejstva. To je videl sodnik. To je videla vlada. To smo govorili od začetka. Zato je bila kazen tako nizka,” je dodal.

Guzman je bil leta 2019 kot vodja kartela Sinaloa obsojen na dosmrtno zaporno kazen in še 30 let zapora zaradi neprekinjenega kriminalnega delovanja ter obtožb trgovine z mamili in orožjem. Trenutno je v najstrožje varovanem zaporu v Florence v Koloradu.

Avtorica: Maria Santana/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!