Pričanje Elizabeth Holmes o zlorabi nekdanjega operativnega direktorja Theranosa

Svet 30. Nov 202114:29 0 komentarjev
Elizabeth Holmes
PROFIMEDIA

Elizabeth Holmes, zardela in s solzami v očeh, je na sojenju v ponedeljek dejala, da je zapustila Stanford, da bi lansirala podjetje Theranos, deloma zato, ker je bila posiljena. Povedala je še, da je pozneje vstopila v po njenem mnenju nasilno razmerje z osebo, ki je postala glavni operativni direktor njenega start upa.

Četrti dan sojenja zaradi kaznivega dejanja goljufije je Elizabeth Holmes spregovorila o spolnem napadu, ko je obiskovala fakulteto, in dejala, da pozneje ni več hodila na predavanja. Holmes je pojasnila, da je opustila študij, da bi pot začela v podjetništvu.

“Spraševala sem se, kako bom lahko predelala to izkušnjo in kaj želim početi s svojim življenjem. Odločila sem se, da bom nadaljevala življenje z gradnjo tega podjetja,” je dejala.

Holmes je na pričanju dejala, da je pozneje začela poslovno razmerje, ki je preraslo v romantično, z nekdanjim izvršnim direktorjem programske opreme Rameshem “Sunnyjem” Balwanijem, ki je v času njunega razmerja postal operativni direktor Theranosa. Prvič ga je srečala na Kitajskem, ko je končala srednjo šolo, pri 18 letih, on pa je bil star 38. Ko mu je razkrila travmo, posilstvo na Stanfordu, “je dejal, da sem na varnem, zdaj, ko sem srečala njega”.

Holmes je opisala, kako jo je Balwani učil in nadzoroval ter hkrati kritiziral vse – od tona njenega glasu na sestankih do tega, da je preveč ženstvena in se vede “kot majhna deklica”.

“Rekel mi je, da ne vem, kaj delam v poslu, da so moja prepričanja napačna, da je presenečen nad mojo povprečnostjo,” je dejala in dodala, da ji je rekel, da “moram ubiti osebo, ki sem bila, da bi postala uspešna”.

Holmes je trdila, da se je Balwani “zelo razjezil, včasih je prišel gor v najino spalnico in me prisilil v spolni odnos z njim, govoril mi je, da želi, da vem, da me še vedno ljubi”.

V sodnih spisih, ki so bili razkriti pred sojenjem, je njena odvetniška ekipa nakazala, da se bo nekdanja izvršna direktorica Theranosa verjetno zagovarjala s trditvijo, da je bila žrtev desetletnega nasilnega razmerja z Balwanijem. Njegovi odvetniki so te obtožbe zanikali.

Holmesino pričanje potencialno daje porotnikom z njenimi lastnimi besedami vpogled v njeno stanje duha v času domnevne goljufije. Po mnenju pravnih strokovnjakov je ena najtežjih stvari v primerih goljufij dokazovanje naklepa.

Ramesh Balwani
Ramesh Balwani (Vir: PROFIMEDIA)

Holmes in Balwani sta bila obtožena istih goljufij: da sta načrtno zavajala vlagatelje, zdravnike in paciente o Theranosovih zmožnostih testiranja krvi, da bi vzela njihov denar. Oba sta izjavila, da nista kriva, grozi pa jima do 20 let zapora.

Njuno sojenje so prekinili, potem ko je Holmes naznanila, da bo trdila, da je bila žrtev psihološkega, čustvenega in spolnega nasilja in da je zaradi narave njunega razmerja verjela, kar so ji povedali o tehnologiji podjetja in poslovnih odnosih. Sojenje Balwaniju naj bi se začelo na začetku prihodnjega leta.

V svojem predhodnem pričanju je Holmes priznala nekatere najtežje obtožbe tožilstva, hkrati pa ponudila alternativne razlage. Poskušala je zasejati dvom o kakršnemkoli namenu prevare – ključni del tega, kar želijo zvezni tožilci dokazati. Prav tako je odgovornost preložila na druge, tako da je preprosto navedla, kdo je imel določene vloge v podjetju.

V ponedeljek je Holmes obširno pojasnjevala, da je bil Balwani snovalec posla in kako je na koncu izgubila vero vanj.

Balwani ji je povedal, da mora, če želi postati dobra podjetnica, ves svoj čas posvetiti poslu in delati le stvari, ki lahko prispevajo k uspehu podjetja. To je pomenilo, je pričala, da ni veliko spala, jedla pa je samo hrano, ki bi jo “očistila”. Holmesin odvetnik je sodišču predstavil Balwanijeve zapiske.

V enem od zapisov, ki ga je Balwani dal Holmesovi, piše: “Vsako jutro se bom prisilila vstati iz postelje in porabila 30 minut in več (nikoli minute manj), da napišem, kaj želim od svojega dneva.” V drugih zapiskih je Balwani napisal, da je Holmes pri svojih sestankih razmišljala narobe: “Svojim podrejenim bom vedno dala jasne usmeritve in povratne informacije, tudi če jim to ni všeč – še posebej če jim ni všeč.”

“Naučil me je vsega, kar sem mislila, da vem o poslu, prepričana sem bila, da je najboljša poslovna oseba, kar sem jih spoznala,” je dejala. “Mislim, da se nisem spraševala o njem na način, kot bi se sicer.”

Holmes je dejala, da se je to stališče spremenilo po ugotovitvah inšpekcijskega pregleda iz leta 2015, ki so ga opravili centri za Medicare in Medicaid Services, kar bi povzročilo odvzem licence kalifornijskemu laboratoriju za testiranje krvi in Holmes prepoved vodenja laboratorija za dve leti.

Balwani je nadzoroval laboratorij in Holmes je pričala, da je mislila, da ima Theranos enega najboljših laboratorijev na svetu.

“Ni bil to, kar sem mislila, da je,” je rekla.

Balwani je podjetje zapustil maja 2016. Holmes je takrat živela z njim, vendar z njim ni bila več v intimnem odnosu. Holmes je pričala, da ji je brat pomagal pri selitvi, medtem ko je bil Balwani na Tajskem.

Potem ko je podrobno opisala Balwanijev vpliv, jo je njen odvetnik vprašal, ali jo je Balwani prisilil, da daje izjave vlagateljem, trgovcem na drobno, direktorjem uprav in novinarjem, o katerih so porotniki slišali v tej zadevi. Holmes je na vse odgovorila:  “Ne.”

Njen odvetnik je potem še vprašal: “Kakšen je bil po vašem mnenju Balwanijev vpliv, če je sploh bil, na vaše delo v Theranosu?” “Ne vem. Vplival je na vse v zvezi s tem, kdo sem, in tega ne razumem do konca.”

Avtorja: Sara Ashley O’Brien in Rishi Iyengar

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!