Elon Musk pred vmesnimi volitvami v ZDA poziva k podpori republikancev

Svet 07. Nov 202218:58
Elon Musk
Foto: Profimedia

Ameriški milijarder in novi lastnik Twitterja Elon Musk je pred torkovimi vmesnimi volitvami v ZDA pozval ameriške volilce k podpori republikanskih kandidatov. Vodja republikanske manjšine v predstavniškem domu kongresa Kevin McCarthy pa je napovedal, da bodo v primeru prevzema večine odprli preiskave administracije predsednika ZDA Joeja Bidna.

“Deljena oblast omejuje najhujše ekscese obeh strank, zato priporočam glasovanje za republikanski kongres, saj je predsedstvo trenutno demokratsko,” je Elon Musk danes na Twitterju sporočil svojim 114 milijonom sledilcev.

“Zagrizeni demokrati ali republikanci nikoli ne volijo druge strani, zato so neodvisni volilci tisti, ki dejansko odločajo o tem, kdo je na oblasti,” je dodal Musk.

Prevzem družbe Twitter, ki jo je konec oktobra zaključil milijarder Musk, se je začel z odpuščanji in kaosom ter grožnjami podjetij, da na istoimenskem družbenem omrežju ne bodo več oglaševali, če se bo nanj res lahko vrnil nekdanji republikanski ameriški predsednik Donald Trump. Razbohotile so se tudi objave s skrajnimi vsebinami.

Medtem je danes vodja republikanske manjšine v predstavniškem domu ameriškega kongresa Kevin McCarthy napovedal, da bodo republikanci sprožili obsežne preiskave administracije demokratskega predsednika Joeja Bidna, če bodo na torkovih vmesnih volitvah ponovno dobili večino v predstavniškem domu, kot sicer napoveduje večina javnomnenjskih raziskav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

McCarthy je v pogovoru za ameriški CNN dejal, da bi lahko med drugim preiskovali tudi umik ameriške vojske iz Afganistana in izvor pandemije covida-19. Prav tako ni zanikal morebitnega poskusa odstavitve Bidna z ustavno obtožbo, za kar se zavzemajo nekateri skrajno desni člani republikanske stranke.

57-letni kongresnik iz Kalifornije naj bi predvidoma zamenjal demokratko Nancy Pelosi na mestu predsednice predstavniškega doma, če bodo republikanci na vmesnih volitvah v njem pridobili večino.

McCarthy je izrazil prepričanje, da bodo republikanci osvojili dovolj sedežev in ponovno pridobili večino. Za CNN je povedal še, da bosta prednostni nalogi predstavniškega doma, če ga bodo nadzorovali republikanci, varovanje meje med ZDA in Mehiko ter zajezitev inflacije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar