Elon Musk znova razjezil Kijev in si prislužil oznako “izdajalca”

Svet 03. Okt 202311:15 6 komentarjev
Elon Musk
Elon Musk (Foto: Gonzalo Fuentes/REUTERS)

Elon Musk je vnovič vznejevoljil oblasti v Ukrajini.

Elon Musk je izdajalec (#ElonMuskIsATrairor),” je ključnik, ki je zadnja dva dneva pogosto uporabljen na družbenem omrežju X. Lastnik omrežja in najbogatejši Zemljan Musk je namreč mnoge uporabnike razjezil z objavo predelane fotografije oziroma memeja, s katerim se je obregnil ob nenehne pozive predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega, ki zahodne zaveznike prosi za (vojaško) pomoč v vojni zoper Rusijo.

Tako imenovani meme, ki je vznemiril, prikazuje namrgodenega Zelenskega, spremlja pa ga napis: “Ko mine pet minut, ti pa nisi vprašal za pomoč v višini milijarde dolarjev.”

Ne spreglejte: Blokada ameriške vlade začasno odpravljena. Rešitev? Nič denarja za Ukrajino

Ta Muskova objava na omrežju X pa ni sprožila le uporabe ključnika, v katerem je Musk označen za izdajalca, temveč je “udarec” Musku vrnil tudi Kijev – in to na različne načine.

Predsednik ukrajinskega parlamenta Ruslan Stefančuk je delil Muskovo izvorno objavo, ki pa ji je dodal zapis: “Primer, ko je Elon Musk skušal osvojiti vesolje, a je šlo nekaj narobe, pet minut kasneje pa je bil do oči v dreku.” Kot navaja tiskovna agencija Reuters, naj bi se Stefančuk nanašal na aprilski ponesrečeni poskus izstrelitve rakete s strani podjetja SpaceX.

Na uradni strani na družbenem omrežju X pa se je odzval tudi ukrajinski parlament. Objavili so svoj meme in zapisali: “Ko mine pet minut in nisi širil ruske propagande.”

Do Muska je bik kritičen tudi svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. Na družbenem omrežju X je med drugim zapisal, da “je vsaka tišina ali ironija do Ukrajine danes neposredno opogumljanje ruske propagande, ki upravičuje množično nasilje in uničenje”.

Da je Musk razjezil Kijev, se sicer ni zgodilo prvič – Kijev je denimo razburil njegov predlog, naj Ukrajina razmisli, ali se ne bi v zameno za mir odpovedala ozemlju (spomnimo: Rusija okupira dobršen del območij na vzhodu in jugu Ukrajine).

Satelitske komunikacijske storitve Starlink, ki jih zagotavlja Muskovo podjetje SpaceX, so ne glede na to ključne za ukrajinsko obrambo.