Evropska agencija za zdravila priporočila, kdaj po tretji odmerek

Svet 04. Okt 202107:23 > 16:49 1 komentar
Cepljenje s Pfizerjem
Gaelen Morse/REUTERS

Evropska agencija za zdravila (Ema) je priporočila, kdaj naj se s tretjim oziroma poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 podjetij BioNTech/Pfizer in Moderna cepijo osebe z oslabljenim imunskim sistemom in kdaj osebe, starejše od 18 let, brez imunskih težav.

Kot priporoča Ema, naj bi osebe z oslabljenim imunskim sistemom tretji odmerek cepiva prejele najmanj 28 dni po prejetju drugega. Ema je tretji odmerek priporočila na podlagi študij, ki kažejo, da dodatni odmerek cepiva poveča zmožnost za tvorbo protiteles.

Ema je prav tako izdala priporočilo za cepljenje s tretjim odmerkom za osebe, ki nimajo težav z imunskim sistemom. Kot so sporočili, se starejši od 18 let s tretjim odmerkom lahko cepijo šest mesecev po prejemu drugega odmerka cepiva proti covidu-19 oziroma edinega odmerka v primeru cepiva Janssen.

Odločitve glede cepljenja v državah Evropske unije so sicer v pristojnosti nacionalnih organov. V Sloveniji že velja, da se na lastno željo osebe lahko cepijo s poživitvenim odmerkom po tem, ko od prejetja drugega/edine odmerka mine pol leta – ob tem pa morajo podpisati posebno izjavo. Pred tem se lahko cepijo le osebe z oslabljenim imunskim sistemom in osebe s presajenimi organi, pri katerih je minimalen presledek med osnovnim cepljenjem in tretjim odmerkom štiri tedne, torej skladno z danes izdanimi priporočili Eme.

Ema želi, da se najprej cepi vsa populacija

A po drugi strani so v agenciji že večkrat opozorili, da bi bilo treba najprej cepiti vso populacijo, ki jo lahko. Kot poudarjajo, vsa odobrena cepiva proti covidu-19 nudijo visoko raven zaščite pred najbolj akutnimi posledicami covida-19, kot sta hospitalizacija in smrt. Zato je treba zagotoviti, da bo polno cepljenih čim več ljudi.

Ema je doslej za uporabo v EU odobrila štiri cepiva, in sicer proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca in Janssen Pharmaceutica NV.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje